Novi roman Saše Obradovića „Ocena dokaza“ u izdanju Arhipelaga 1Foto: Promo

Novi roman Saše Obradovića „Ocena dokaza“ upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u ediciji Zlatno runo.

Policijski inspektor Milan Ilić, koga kolege zovu Intelektualac zbog njegove strasti prema čitanju knjiga, kreće se poput nekog savremenog Don Кihota među istražiteljima i činjenicama nerešenih ubistava iz devedesetih godina.

Rešen da rasvetli jedan ratni zločin iz devedesetih, Ilić se suočava sa slikom društva u kome je sve povezano i u kome su nekadašnji ratni preduzetnici postali ugledni i uticajni građani.

U romanu „Ocena dokaza“ Saša Obradović koristi i elemente krimi romana i elemente parodije detektivskog romana.

Pun napetosti i preokreta, policajaca koji tragaju za istinom i policajaca koji istinu zataškavaju, ali i ljubavnih afera, ovaj roman dovodi sve u sumnju, pa i samo poštenje istražitelja.

– Živimo li u vremenu u kome zahtev za iznošenjem istine gubi svoju elementarnu socijalnu funkciju? Da li danas svaka strana laže iz nekog razloga ili je greška do nas koji sumnjamo u svakoga ko progovori? Može li se puna istina u današnjem društvu uopšte saznati? – kaže Saša Obradović povodom romana „Ocena dokaza“.

– Ova priča ne ispunjava čitaoca blagim osmehom, niti sažaljenjem prema mukama smešnog „viteza“, već dovodi sve u sumnju, uključujući poštenje istražitelja i pouzdanost pripovedača. Na kraju, čitaocu ne preostaje ništa drugo već da sam „oceni dokaze“ i donese svoj sud. Ako je tako nešto još uvek moguće – naglašava Obradović.

Rođen u Valjevu 1968. godine, Saša Obradović je pripovedač i romansijer; profesionalni diplomata i nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Pre romana „Ocena dokaza“, Obradović je objavio knjige pripovedaka: „Ulazak u zamak“ (1999) i „Izlazak iz zamka“ (2011), novelu „Drugi drugi svijet“ (2009), kao i romane: „Mardijan je najzad mrtav“ (2005), „Vrt ljubavi“ (2008) i „Sestre Кaramazić“ (2013).

Od 2017. godine je ambasador Srbije u Finskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari