Novosadsko pozorište proslavio 47. rođendan 1Foto: Artur Hofman

Uz mešavinu roka, popa i repa, te prizvuke kabarea i operskih balada, sinoć je proslavljen 47. rođendan Novosadskog pozorišta.

Gotovo čitav ansambl pozorišta, kao i njihove kolege iz Narodnog pozorišta u Subotici i studenti sa Akademije umetnosti, učestvovali su u izvođenju muzičkih numera iz predstava Crni, Tom Sojer, Edvard II, Til Ojlenšpigel, te Čarobnjak iz Oza, koje su komponovali David Klem i Ervin Ereš.

Njih dvojica su u pauzama između songova u šaljivom i relaksiranom tonu, razgovarali sa glumcem Danielom Gombošem o procesu pisanja muzike za pozorišnu primenu i saradnji sa glumcima i rediteljima.

Publika je pozdravila aplauzom prigodne i nimalo jednostavne koreografije, kao i pevačko umeće, na koje su nas glumci Novosadskog pozorišta navikli.

Novosadsko pozorište je za sledeći mesec pripremilo za svoju vernu publiku bogat program.

Između ostalog, premijerno izvođenje predstave Pod istim krovom, koja je rađena u koprodukciji sa Asocijacijom Kulturanova.

Na repertoaru će se, pored toga, naći neke od najnovijih predstava, poput Nosoroga, Paravana i Seljačke opere, a igraće se još i Kapetan Prljavi Fred, zatim gostujuće predstave Ples ugroženih ptica i Crveni fijaker.

Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz nastalo je 1974. godine s idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini.

Adresa u Jovana Subotića 3-5 vrlo brzo postala je, međutim, mesto na kojem su rasle neke mnogo ozbiljnije i kompleksnije pozorišne priče.

Vremenom je ovo pozorište uspelo da postane, ne samo mesto okupljanja mađarske elite, nego je i prevazišlo mađarski okvir te danas slovi za jedno od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari