O čemu se u Madridu govori i ćuti 1Madrid, arhiva Foto: Emilio Naranjo EPA

Govori se o: Rupe u budžetu tri najznačajnija madridska muzeja: Prado, Tisen i „Kraljica Sofija“ popunjavaju se iznajmljivanjem prostora za privatne posete i održavanje raznovrsnih događaja.

Prema pisanju madridskog Paisa, četiri odsto prihoda godišnje od ove delatnosti ostvaruje Tisen, a „Kraljica Sofija“ tri odsto. Tako jedan ruski bračni par za privatnu posetu Pradu i divljenje remek-delu Dijega Velaskeza „Las Meninas“ platio 4.308 evra. Ovaj muzej od iznajmljivanja prostora za koktele, prijeme i stručne skupove prošle godine prihodovao 773.757 evra, što je 1,6 odsto godišnjeg budžeta od oko 50 miliona evra. Cene u muzeju „Kraljica Sofija“ su nešto niže. Privatna poseta za najviše 10 osoba košta 1.200 evra, a od iznajmljivanja prostora ova ustanova je 2017. zaradila 1.203.625 evra od 98 događaja koji su tamo održani.

Ćuti se o

Iako je u svetu uobičajena praksa da muzeji poput njujorških muzeja MoMA i Metropoliten ili pariskog centra Žorž Pompidu, koji je poznatiji kao Bobur, iznajmljuju svoj prostor, stručnjaci kažu da preterana upotreba galerijskih prostora u komercijalne svrhe nije dobra jer može oštetiti vredna umetnička dela za čije su čuvanje potrebni posebni uslovi. S druge strane upravo poznate i vredne umetnine privlače one koji to mogu da plate da baš u nekom od velikih muzeja ili galerija održe, recimo, godišnju proslavu svoje firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari