Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta 1Foto: Pokrajinska vlada

Dodelom medalja „Jovan Đorđević“ i drugih godišnjih priznanja i nagrada istaknutim umetnicima i radnicima u Srpskom narodnom pozorištu, danas je svečanom akademijom obeležen Dan tog teatra osnovanog pre 157 godina.

„Obeležavajući Dan Srpskog narodnog pozorišta, zapravo još jednom odajemo počast glumcima koji su, više od veka i po čuvali i sačuvali i tu opojnu i večnu čaroliju i svoj teatar, a čuvaju ih i danas. Ali, ne samo glumcima, već i solistima, dirigentima i članovima orkestra i hora Opere, članovima Baletskog ansambla i zaposlenima u svim drugim segmentima koji čine ovo pozorište i bez kojih ostvarivanje njegovih programa i njegove uzvišene misije ne bi bilo moguće“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. On je naglasio da ne smemo zaboraviti ni Svetozara Miletića, Stevana Branovačkog, Jovana Jovanovića Zmaja i rodonačelnika ideje o osnivanju prvog srpskog profesionalnog teatra i njegovog prvog upravnika Jovana Đorđevića, ali i sve one koji su mu pre 157 godina, gledajući daleko ispred svog vremena, udarili temelje.

„Zahvaljujući svima njima, Srpsko narodno pozorište je predano i postojano čuvalo ugled jedne od naših najznačajnijih kulturnih institucija, preuzevši i ulogu svojevrsnog generatora razvoja našeg teatra u mnogo širem smislu. Pokrajinska vlada na čijem sam čelu potpuno je svesna svoje uloge i svoje odgovornosti da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj Srpskog narodnog pozorišta, a čaroliju igre u svim njenim oblicima – i danas i u vremenu koje dolazi, ostavljamo vama koji ga činite“, rekao je predsednik Mirović.

Upravim Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić rekao je da je pozorište imalo i treba i dalje da ima ključnu poziciju u nacionalnoj kulturi, jer se kroz njega reflektuje ne samo sadašnjost, već i naša prošlost, ali da od njega zavisi i naša budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari