Obeleženo 300 godina pravoslavlja u Rijeci 1Dejan Masliković (Foto: Ministarstvo kulture i informisanja)

Pomoćnik ministra kulture i informisanja za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković ocenio je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 300 godina pravoslavlja u Rijeci da pravoslavna crkva danas igra važnu ulogu pozivajući da se vratimo korenima, svetosavlju i očuvanju moralnih i ljudskih vrednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva culture i informisanja.

„Crkva nas sjedinjuje i jača, uči ljubavi, toleranciji i zanemarenim vrednostima“, istakao je on u Pomorskom i povjesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Po njegovim rečima ovo okupljanje, pored proslave važnog jubileja, ima još jedan ne manje bitan značaj, a to je primer suživota naroda u Istri, dobrih odnosa Srba, Hrvata, Italijana i Istrana i da je upravo to ono što svima uliva nadu da je to jedini istinski put koji vodi ka zajedništvu, ljubavi, toleranciji i poštovanju različitosti.

„To je i dokaz da jevanđeljska poruka ljubavi koja živi u jednoj zajednici čini da se zajedničkim naporima može proći kroz istorijske bure i iskušenja“, napomenuo je Masliković i podsetio da su se kroz istoriju menjali vladari i prilike, ali da pravoslavni narod u Rijeci i Istri opstaje, čuva svoj identitet i da žive u miru sa svojim sugrađanima i susedima.

On je istakao da je ovo prilika da se prevaziđu kulturološke i sociološke podele u celom regionu i da poštovanje posebnosti čini identitet jednog naroda.

Proslavi jubileja prisustvovala je i pomoćnica ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić.

Pravoslavci su se u ove krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi. Njima su odmah zagarantovana verska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari