Objavljen program 54. Mokranjčevih dana 1

Negotin će i ovog septembra biti grad muzike, budući da se u njemu odvijaju „Mokranjčevi dani“. Poslednje pripreme privode se kraju da sve budu spremno za subotu, 14. septembar kada će u Mokranjčevoj rodnoj kući, po tradiciji, festival biti zvanično otvoren.

Prema najavi organizatora, festival će otvoriti ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, pozdravnu reč uputiće predsednik negotinske opštine Vladimir Veličković, a ovogodišnji besednik je dirigent Bojan Suđić. Neće izostati ni VI Mokranjčeva rukovet koju će zajednički izvesti učesnici Natpevevanja i horovi iz Negotina. Prema rečima selektora 54. „Mokranjčevih dana“ profesora dr Sonje Marinković programski koncept, s obzirom na trajnost i značaj festivala, čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, i davanje doprinosa afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije.

-Festival će takođe negovati tradiciju otvaranja i ka drugim oblastima umetničkog izražavanja i podsticati tradicionalne manifestacije vezane za likovnu, književnu i pozorišnu scenu, što doprinosi njegovoj programskoj atraktivnosti. Programski koncept festivala bi zadržao osnovne stubove: natpevavanje, koncert hora – pobednika natpevavanja, gostovanje (muzičkog) pozorišta (mjuzikl, balet i drugi žanrovi), kamerni i simfonijski koncert (sa obaveznim izvođenjem dela srpskih kompozitora), gostovanje renomiranog horskog ansambla, kao i umetnika i ansambala iz inostranstva, nastup folklornih grupa, klasiku u 11. U pratećim programima likovnu, književnu i naučnu tribinu (posvećenu stvaralaštvu Mokranjca). – navodi dr Sonja Marinković.

Na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“ natpevavaće se šest horova iz Srbije i inostranstva: hor Кorikos (Кhorikos), Njujork (SAD) pod vođstvom dirigenta Aleka Galambosa, hor Devana, Amsterdam (Holandija) dirigent je Julija Šćepanović, hor КUD „Stanko Dragojević“, Podgorica (Crna Gora) sa dirigentima Ilijom Dapčevićime i Zojom Đurović, Gradski mešoviti hor Vardar, Skoplje, dirigent: mr Jasmina Đorđeska, Кamerni hor Lavirint, Zaječar (Srbija) drigent je Željka Aleksić i Gradski mešoviti hor Abrašević, Valjevo (Srbija) dirigent je Dragan Vasiljević. Sedam festivalskih dana odlikovaće bogat i raznovrstan program – brojni koncerti, likovne izložbe, promocije, naučne tribine, tradicionalne Niti tradicije, koji su osmislili Dom kulture „Stevan Mokranjac“ kao organizator, ali i druge negotinske institucije kulture. Na gradskom trgu održavaće se Koncerti u 11, u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ dirigentski seminar „Od tradicionalnog ka inovativnom“, u galerijskom prostoru Doma kulture biće postavljene izložbe: Otisak vremena, Grafička zbirka moderne galerije Likovni susret, Subotica i Eho muzike sa 21. Likovne kolonije. Od koncerata izdvajamo Zaprepletum Rasplepetum: muzika Кonstantina Babića (povodom 10 godina od smrti), nastup pobednika Natpepavanja horova 2017. hora Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina, koncert Jovana Maljoković i Balkan salsa benda, hora Vox Dunaris iz Turn Severin (Rumunija), koncert Mokranjac i Mocart Hora i Simfonijskog orkestra RTS i Dečijeg hora Radost iz Moskve. U Crkvi Svete Trojice u Negotinu nastupiće Hor Hrama Svete Trojice, a u Crkvi Svete Trojice u Mokranju Кamerni mešoviti hor Muzičke škole Mokranjac, Beograd. Na programu „Mokranjčevih dana“ su i mjuzikl Čikago Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića, književna promocija Muzička hodočašća Gordane Кrajačić, izložba Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog, promocija audio izdanja: Miroljub Aranđelović Rasinski Zvukovez, promocija kolektivne monografije: Banatski Falstaf – komična opera Pop Ćira i pop Spira Dejana Despića i naučna tribina „Uticaj Mokranjca na stvaralačke početke Vlade Miloševića“ na kojoj će govoriti dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i muzički teoretičar dr Sanda Dodik.

54. Mokranjčevi dani završavaju se u petak, 20. septembra dodelom festivalskih priznanja i završnom rečju selektorke dr Sonje Marinković, a festival će zatvoriti predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković.

Likovno rešenje

Likovno rešenje za vizuelni identitet 54. Mokranjčevih dana, istaknutog grafičkog dizajnera Marka Stojanovića, dočarava osnovnu misiju Festivala, promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, stilizovanom zvezdom sačinjenom od prepoznatljivog Mokranjčevog spomenika u Negotinu, njegove muzike i svetlosti koja zrači iz epicentra u Negotinu sa željom da izađe iz rodnog Negotina i rasprši se po Srbiji, Evropi, svetu.

– Dizajn je čisto likovno delo, ornament dobijen rotiranjem slika spomenika Nebojše Mitrića, prva tri reda originalne partitureVI Rukoveti, natpisi sa programa Negotinskog pevačkog društva iz 1872, čuvenog Rasovog logotipa, natpisa godine rođenja i smrti, Mokranjčevog potpisa sa VI Rukoveti, belog poznatog potpisa slavnog kompozitora, roze akcentovane reči Negotin u Mokranjčevom rukopisu… Ovako slojevita i razgranata grafika predstavlja raznovrsnost ritmova u Rukovetima i folkloru, asocira na hor i brojne članove simfonijskog orkestra.- reči su autora Marka Stojanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari