Predstava za decu „Petar Pan“, u režiji Milana Karadžića, premijerno će biti izvedena 11. aprila u 12 i u 20 sati u Pozorištu „Boško Buha“. Dramatizacija Ivane Dimić nije odstupila od originalnog sklopa događaja u romanu Džejmsa Metjua Barija o večitom dečaku iz zemlje Nedođije koji ume da leti.

 Petar Pan, dečak koji može da se zaljubi samo jednom, simboliše granicu između detinjstva i zrelog doba, jer je zauvek „zaglavljen“ u tom međuprostoru. Pisac mu je podario moć letenja da bi ga učinio večno slobodnim i zagonetnim. Sva ostala deca će odrasti, postati brižni, odgovorni, odrasli ljudi i napustiće bezbrižno detinjstvo. Samo će Petar Pan ostati da nas zauvek podseća na jedinstveni, prelomni trenutak odrastanja.

Reditelj Milan Karadžić istakao je da predstava ima melodramsku i bajkovitu strukturu, ali i elemente mjuzikla. „Ime Petra Pana već na prvi pomen asocira na slobodu, detinjstvo i odrastanje, tako da se predstava bavi upravo tim temama. Vendi i njena braća su ti koji odrastaju u ovoj priči, krećući se između sveta detinjstva, koji predstavljaju Petar Pan i Izgubljeni dečaci, i sveta odraslih, oličenog u Kapetanu Kuki i gospodinu i gospođi Darling. Režirajući ovu predstavu, stao sam u odbranu detinjstva, slobode, mašte i igre, jer je upravo pozorište mesto na kome je to dozvoljeno“, izjavio je Milan Karadžić.

U predstavi igraju Ivan Mihailović, Višnja Sretenović, Ivana Lokner, Nenad Nenadović, Luka Pavlović, Luka Mijatović, Milorad Mandić…

Loša finansijska situacija u pozorištu

Upravnik Pozorišta Boško Đorđević naglasio je da je „Petar Pan“ poslednja premijera u sezoni i poslednji veliki projekat za duže vreme zbog promene finansijske situacije. „Da bismo nastavili rad, neke saradnike morali bismo da platimo iz sopstvenih sredstava, što bi dovelo do promene politike pozorišta. Na taj način gušimo nove generacije dramskih umetnika, koje su veoma talentovane. Naše predstave jesu pune i rasprodate, ali i kao takve ne mogu da pokriju sve što mi želimo da uradimo. Godišnjim budžetom smo dobili 40 odsto manje programskih sredstava, što smanjuje broj predstava. Takođe, honorari saradnika su drastično smanjeni“, dodao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari