Foto: Stanislav Milojković

Akademik Matija Bećković kroz šalu je saopštio “ovo je Emir Kusturica, reditelj, muzičar, graditelj i pisac, a ja sam samo pisac, on mi je udario direktno na kašiku jer ne umem da sviram, snimam filmove, niti gradim kuće“.

Novinarka Ljiljana Smajlović konstatovala je da ništa nije tačnije od onog njegovog objašnjenja da su mu život odredile njegova ljubav prema Maji, njegova umetnost, način na koji je voleo roditelje i na koji voli decu. “Meni je blizak po tome što nas je obeležilo to što smo odrasli u Sarajevu. Što smo 30 godina sa sobom vukli taj komplikovani politički emocionalni i nacionalni bagaž koji smo tamo pokupili”, istakla je Smajlović i dodala da je Kusturica filmski i drugi genije i naglasila da joj je veoma važno i ono što Kusturica nije “jedan od onih ljudi koji su objašnjavali kako Zapad ne mrzi Srbe“.

Knjiga “Šta mi ovo treba” je dnevnički zapis dug 25 godina koji počinje od rata u Bosni i Hercegovini i prožima se do današnjih dana, u kojoj Kusturica na sebi svojevrstan način tumači dešavanja u zemlji i svetu i vremena u kojima živimo.