Okončan štrajk holivudskih pisaca 1Foto: Chris Delmas / AFP / Profimedia

Holivudski pisci pristali su da prekinu petomesečni štrajk nakon novog studijskog ugovora

Udruženje pisaca Amerike saopštilo je da bi njegovi članovi mogli da se vrate na posao dok se glasa o ratifikaciji novog trogodišnjeg ugovora

Holivudski pisci zvanično prekidaju svoj petomesečni štrajk, nakon što su sindikalni lideri odobrili sporazum sklopljen sa Savezom filmskih i televizijskih producenata i poslali sve detalje novog ugovora članovima sindikata na ratifikaciju, piše Gardijan

Udruženje pisaca Amerike (VGA) je u utorak uveče saopštilo da će pisci biti slobodni da rade počevši od ponoći po lokalnom vremenu, dok se glasa o ratifikaciji novog trogodišnjeg ugovora sa holivudskim studijima koji su dobili koncesije za plaćanje pisaca, uslove za strimovanje emisija i korišćenje veštačke inteligencije.

Pregovarači za Savez američkih pisaca (VGA) i savez studija, servisa za striming i produkcijskih kompanija postigli su u nedelju provizorni sporazum nakon pet maratonskih dana pregovora.

VGA je u nedelju pozdravila trogodišnji sporazum kao „izuzetan – sa značajnim dobicima i zaštitom za pisce u svakom sektoru članstva“.

Očekuje se da će se kasnonoćna i dnevna televizija brzo vratiti u etar.

Ali većina TV i filmske produkcije još ne može da se nastavi jer je štrajk glumaca još uvek u toku, a štrajkovi su već uticali na produkciju i realizaciju rasporeda za naredne mesece.

Ovaj potez privodi kraju dramatično poglavlje u Holivudu nakon što je štrajk – jedan od najdužih u istoriji industrije – zaustavio produkciju, izazvavši potrese širom Los Anđelesa i šire.

U maju, VGA je velikom većinom glasala da ovlasti svojih 11.500 članova za štrajk po prvi put u 15 godina usred zaustavljenih pregovora sa velikim studijima.

Pisci su tvrdili da su primali lošiju platu i da im je posao manje stabilan u eri onlajn strimovanja.

Sindikat je takođe zahtevao dodatnu zaštitu oko korišćenja veštačke inteligencije od strane studija.

Pisci su proveli mesece na protestima ispred velikih studija od Los Anđelesa do Njujorka, uključujući Amazon, Netfliks, Paramount i Varner Bros.

Nekoliko meseci nakon što su pisci počeli štrajk, holivudski sindikat glumaca Sag-Aftra preduzeo je sličnu akciju što je dovelo do „dvostrukog štrajka“, prve takve akcije u više od šest decenija.

Štrajk pisaca, koji je trajao 146 dana, bio je samo pet dana od toga da postane najduži štrajk u istoriji esnafa.

Sažetak dogovora sa studijima objavljen je u utorak.

Pisci su dobili ustupke u više oblasti za koje su rekli da su ključne, uključujući preostala plaćanja za emisije na platformama za striming, više transparentnosti u pogledu broja gledanosti za platforme za striming kao što je Netfliks,  minimalni broj pisaca za pre-razvojne „mini sobe“ i smernice za korišćenje veštačkih inteligencija.

Članovi će glasati o sporazumu između 2. i 9. oktobra.

Do sporazuma sa VGA došlo je nakon što su pregovarači obnovili razgovore nakon višemesečnog zastoja.

Četiri vrhunska rukovodioca u industriji – Bob Iger, izvršni direktor Diznija; David Zaslav, izvršni direktor Varner Bros Discoveri; Ted Sarandos, ko-izvršni direktor Netflika; i Donna Langlei, predsednica grupe NBCUniversal Studio, učestvovale su u ovonedeljnim pregovorima.

Kraj štrajka holivudskih glumaca možda još nije na vidiku, ali dogovor za pisce je izazvao novi duh optimizma i animirao one koji i dalje štrajkuju, navodi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari