Olga Odanović nova laureatkinja prestižne nagrade "Mija Aleksić - biti glumac" 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Brojnim priznanjima koje je do sada dobila, Olga Odanović dodaće i prestižnu nagradu „Mija Aleksić – biti glumac“, i to po predlogu svojih kolega i koleginica, Vesne Trivalić, Nenada Jezdića, Gordana Kičića, Nebojše Dugalića, koji su njeni prethodni laureati.

Jednoj od naših najznačajnijih pozorišnih, filmskih i TV glumica nagrada će biti uručena 22. septembra, na otvaranju manifestacije „Dani Mije Aleksića“, koju u čast legendarnog glumca više od decenije organizuju opština Gornji Milanovac i Kulturni centar.

Kako je istaknuto u saopštenju KC Gornji Milanovac, Mija Aleksić velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta, rođen je u Gornjoj Crnući 1923. godine (Gornji Milanovac, preminuo je u Beogradu 1995.), i svojom slavnom glumačkom karijerom zadužio je zavičaj da mu se na adekvatan način oduži.

Da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno, i da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio, i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Olga Odanović Petrović, ovogodišnja dobitnica nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“, svojim darom i celokupnom karijerom pripada glumačkoj baštini koju nam je u filmskoj i pozorišnoj umetnosti ostavio Mija Aleksić, ističe se u saopštenju.

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, u „galeriji“ priznanja kojima je ovenčana ima Sterijine nagrade, nagrade „Miloš Žutić”, „Raša Plaović“, „Ljubinka Bobić“, „Velika Žanka“, Zoranov brk.., a tu su i priznanja za životno delo, nagrade na Filmskim susretima u Nišu, Plaketa Vitez srpske glume…

Ovogodišnja manifestacija odvijaće se do 6. oktobra, a njen model je utvrđen posle višegodišnjih istraživanja karijere ovog velikana, prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića, i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva.

Pozorišnu, filmsku, likovnu i vizuelnu umetnost, muziku, kao i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari