Omaž Dramskom studiju za mlade u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Dramski studio za mlade pri Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu postoji od 1992. godine a pod vođstvom glumaca osnivača ne samo da edukuje mlade već su iz njegove radionice najpre na studije glume a potom i na scenu stigli novi glumci.

Studio je osnovao glumac Miloje Buca Ivanović koji je u saradnji sa glumcima dramskog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“pružao najbolju moguću esnafsku nastavu.

Prema podacima koje je pozorište prikupilo povodom 30 godina od osnivanja studija, kroz njegov rad prošlo je mnoštvo mladih, više glumaca i članova ansambla zrenjaninskog pozorišta i odigrano mnoštvo predstava.

„Višemesečni zajednički rad na ovom projektu i istraživanje koje je iz njega proisteklo pokazalo nam je da je za tri decenije postojanja i delovanja ovog Dramskog studija u Zrenjaninu odigrano preko 160 predstava“, objašnjava autorka Verica Nemet.

Prema rečima Ivana Trifunjagića iz zrenjaninskog Narodnog pozorišta, ne samo da je izveden značajan broj predstava već je od toga broja bilo preko 40 jedinstvenih naslova kao i nekoliko kratkometražnih filmova poput Indijsko plavetnilo, Viza Dream, Umetničko klizanje, Jutro.

„Nekoliko stotina mladih je upravo tu načinilo svoje prve pozorišne korake, a neki od njih postali su profesionalni glumci, reditelji, dramaturzi,
novinari i uspešni mladi ljudi u različitim profesijama. Osnovna ideja studija zadržala se do danas, a to je da se u tri starosne kategorije mladih, od osnovaca do srednjoškolaca, razvijaju socijalne i komunikacijske veštine, motorika, koncentracija, opažanje, mašta i kreativnost“, navodi Trifunjagić.

Jubilej Dramskog studija je bio povod da se pripremi izložba koja će prikazati originalni materijal, fotografije sa predstava, proba, festivala, takmičenja, kao i sačuvane diplome, plakate, flajere i izvode iz štampe.

„Sve to će biti predstavljeno hronološki, na postavci koja se proteže duž osam metara, kao noseći segment izložbe. Izložba je osmišljena kao svojevrsni omaž našim nekadašnjim mentorima, ali i aktuelnim glumcima dramskog ansambla zrenjaninskog Narodnog pozorišta. Ujedno, izložba je posvećena i svima nama koji smo bili deo ove istorije dramskog studija“, kaže autorka Verica Nemet.

U prvoj deceniji Dramskog studija svoj pečat u edukaciji mladih ostavila je i glumica Svetlana Ceca Utješanović, do odalska sa scene.

U drugoj deceniji, Miloje Buca Ivanović je rad nastavio samostalno, ali uz stalnu podršku svojih đaka a sada glumaca.

U trećoj deceniji studo je sa osnivačem vodila i glumica Vesna Varićak, koja se angažovala u periodu od 2013. do 2018. godine a potom ga samostalno vodila do sredine 2021. godine.

Od ove sezone studio nastavlja tradiciju pedagoškog rada pod palicom nekadašnjih polaznica, a danas ostvarenih glumica Sanje Radišić i Jelene Kesić, koje žele da mu vrate staro ime Dramski studio BB92, koje je nosio u prvim godinama postojanja.

Izložba „Igra i uspomene – Tri decenije Dramskog studija za mlade“ biće otvorena u četvrtak, 26. januara u 19 časova, u foajeu zrenjaninskog teatra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledečem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari