"Onaj iznutra" Sema Šeparda 1

Roman Sema Šeparda „Onaj iznutra“, koji je sa engleskog prevela Ivana Đurić Paunović, predstavljen je danas u Geopoetici.

„Iako je žanrovski obeležena kao roman, ovo je knjiga koja se oseća i prima, ne čita se. Napisana je iz dubine intimnog, ali sirovo izvan svakog šablona. Šepard govori o prošlosti koja ne da mira sadašnjosti i o Americi koje više nema, naročito kada priča o detinjstvu“, istakla je izvršna urednica Geopoetike Jasna Novakov Sibinović na konferenciji za medije i dodala da bi se ovaj roman, koji „iz narativa, preko lirske proze prelazi u direktne dijaloge“, razumeo treba pročitati predgovor Peti Smit, koja je Sema Šeparda odlično poznavala i kao partnera, prijatelja, ali i umetnika. „Spuštam rukopis. To je on, a donekle recimo uopšte nije on. Celina je to koja želi da izađe da da stvarima smisao“, piše Peti Smit.

„Ritmovi pozorišta, jezik poezije, i sumorni humor, prepliću se u ovoj fascinantnoj meditaciji o prirodi iskustva, u isto vreme slavljeničkog, nadnaravnog, gorkog i nezaboravnog“, napominju u Geopoetici.

Sem Šepard (1943-2017) dobitnik je Pulicerove nagrade, autor je više od pedeset pet drama i tri zbirke priča. Glumio je u preko šezdeset filmova, a 1984. bio je nominovan za nagradu Oskar, za ulogu u filmu „Put u svemir“ (1983). Bio je u finalu za dodelu nagrade „W. H. Smith“ za zbirku priča „Great Dream of Heaven“. Godine 2012. dodeljena mu je počasna diploma Koledža Triniti u Dablinu u Irskoj. Član je Američke akademije umetnosti i književnosti, dobitnik je Zlatne medalje za dramu ove akademije, a primljen je i u Pozorišnu kuću slavnih. „Sem Šepard spada u retke stvaraoce koji su podjednako omiljeni kod publike i kod kritike. NJegov život podjednako je zanimljiv kao i ono što je radio“, ukazao je glavni urednik Geopoetike Vladislav Bajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari