Onlajn eksponati i arhiv arhitekture 1FOTO: Arhiv Arhitektonskog muzeja Minhen

 Zbirka eksponata „Arhitektonskog muzeja Tehničkog univerziteta u Minhenu“ (TUM) nalazi se u postojanom proširenju kroz akvizicije materijala za planiranje pojedinačnih građevinskih projekata, kao i kompletnih zaostavština renomiranih graditelja i arhitektonskih škola.

Mnogobrojni novi eksponati/arhivalije ovog muzeja su predstavljeni u okviru izložbe „Novi susedi/nove susetke“. Izložba koja je otvorena 10. marta i koja će biti dostupna publici do 5. juna nalazi se pod svodovima „Pinakoteke Moderne“ u Minhenu.

Na ovoj postavci odabranih i reprezentativnih eksponata vidljivo je da su uporedo sa klasičnim, često virtuozno izvedenim originalnim skicama, izložene i virtuelno generisane skice i planovi, zatim različite pozicije arhitektonskih fotografija, kao i realni i 3D modeli. Ovaj muzej poseduje i jedinstveni arhiv renomiranih arhitekata, arhitektonskih škola i pravaca na nemačkom govornom području.

Ovde je reč o zbirci koja poseduje specijalne arhivalije/eksponate počev od „Politehničke škole“ osnovane 1868. godine do današnjeg Tehničkog univerziteta u Minhenu. Ovaj arhiv je jedan od najvećih zbirki u celokupnoj Evropi sa više od 600.000 planova i skica, 250.000 fotografija i preko 1.800 modela.

Omogućava istraživačima onlajn pristup bankama podataka, uključujući i digitalizovane eksponate, što se kako u nacionalnom, tako i u internacionalnom interesovanju i korišćenju u vreme pandemije korone posebno pokazalo.

Reč je o zanimljivoj izložbi arhitektonskih arhivalija koje dokumentuju dinamični razvoj arhitekture u Minhenu i okruženju i podsećaju na veliku graditeljsku tradiciju bavarske metropole. Priređivači ove izložbe su Andres Lepik, Marian Juha i Barbara Volf.

Panorama bavarskih projekata

Cilj ove zanimljive izložbe jeste da se zbirka arhitektonskih arhivalija/eksponata prezentuje kao dinamični rezervoar iz koga se mogu izvući dragocena saznanja o građevinama oko nas. Otuda se može reći da su „pogledi u arhiv“ bili nadasve plodni, nudeći široku panoramu različitih projekata za poslednju deceniju u Minhenu. Više dokumentarnih filmova o fazama značajnih arhitektonskih projekata ili njihovih rekonstrukcija u toku novijeg vremena, daju ovoj izložbi neposrednu istorijsku plastičnost i duh konzervisane autentičnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari