Osmi Šekspir festival 2. jula otvara "Tragedija Hamleta" 1Foto: Jelena Ivanović

Osmi Šekspir festival u Vili Stanković Čortanovcima otvoriće 2. jula „Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra Des Lumieres et des Ombres (Sveta i senke“) koju je režirao Gi Pjer Kulo, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Ovaj jedinstveni međunarodni festival, čiji program čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela ove godine trajaće od 2. do 6. i predstaviće pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije. Ulaznice mogu se kupe od 22. juna na svim Tickets prodajnim mestima.

Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, ovog juna gostovaće Narodni teatar Bitola predstavom „History of motherfuckers – Korolian“ („Istorija jebača – Korilan“) u režiji Andraša Urbana, a biće izveden i „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića kao, kako je najavljeno, „neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama“.

U pratećem festivalskom programu, publika će u Kulturnom centru Novog Sada moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela „Korolian“ u režiji ralga Fajnsa i „Bura“ u režiji Džuli tejmur.

Za oktobar je planiran čuveni „Makbet“ Teatra iz Sardenje koji dolazi posle gostovanja na festivalima u Hong Kongu, Rusiji, Zagrebu i Londonu. Italijanski kritičari proglasili su ovu produkciju najboljom predstavom u 2017 – dobitnik je najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

– Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje, ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres sa brojem osam – rekao je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, najavljujući program Osmog Šekspir festa.

Ovaj međunarodni pozorišni festival osnovan 2014. godine. Održava se svake godine u junu, u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom rezidencije Vila Stanković sa idejom da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Evropska mreža festivala 2019. zvanično je uvrstila festival u Čortanovcima na listu najznačajnijih na Starom kontinentu. Festival se održava uz podršku Uniqa osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari