Ostvarenja koja ispisuju filmsku istoriju 1

Nemačka komedija “Toni Erdman”, koja je osvojila kritiku u Kanu iako nije osvojila nijednu zvaničnu nagradu, otvoriće 7. septembra Pančevo film festival.

U najvećoj bioskopskoj dvorani u Pančevu – u Kulturnom centru ovog grada, tokom pet dana biće prikazani neki od najvažnijih autorskih filmova nastalih u poslednjih godinu dana, poput rumunskih ostvarenja “Blago” i “Aferim!”, mađarskog “Šaulovog sina”, koji je nagrađen i Oskarom, ili domaćeg filma “Vlažnost”, te će treće izdanje ove manifestacije ostati verno svojim dosadašnjim ciljevima da mlada publika dobije priliku da pogleda kvalitetne filmske naslove.

S druge strane, PAFF će kao i do sada kroz dva glavna takmičarska programa – “Rani radovi” i “Svetionici” prikazati filmove koje publika u Srbiji nema priliku da pogleda jer su, prema rečima selektora festivala Stefana Ivančića, bioskopi rezervisani samo za mejnstrim ostvarenja, dok se na drugim festivalima uglavnom prikazuju nagrađivana ostvarenja najpoznatijih svetskih manifestacija (Kana, Berlina, Venecije).

– Od prve godine odlučili smo se da pravimo selekciju sačinjenu od radikalnih, autorskih filmova koji stvaraju novi filmski jezik, i koji zapravo pišu istoriju filma, iako to možda zvuči pretenciozna, a za koje nema prostora za prikazivanje u Srbiji – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ivančić.

U selekciji biće prikazano osam ostvarenja, a ko će dobiti nagradu Svetionik odlučiće petočlani žiri: Marta Popivoda (Srbija), filmska rediteljka, James Lattimer (Velika Britanija), selektor Berlinskog filmskog festivala, Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), selektor filmskog festivala u Roterdamu, Michael Pattison (Velika Britanija), filmski kritičar, i Zvonimir Jurić (Hrvatska), filmski reditelj.

Rani radovi, takmičarski program kratkih filmova, sastavljen je od 20 filmova mladih autora, od kojih je, zanimljivo, čak sedam iz Srbije. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Nikole LJuce, reditelja iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italija.

Umetnički direktor festivala Ognjen Glavonić napomenuo je da će u okviru revijalnog programa Svetla budućnost biti prikazana retrospektiva kratkih filmova hrvatskog autora Igora Bezinovića, koji je domaćoj publici poznat po filmu “Blokada” o studentskim protestima u Hrvatskoj 2009. godine. On je istakao i selekciju “The Amazed Spectator”, koja će prikazati osam filmova po izboru Olafa Milera, jednog od najvećih i najpoznatijih filmskih kritičara danas.

– Tu je i najpopularniji program PAFF-a Ponoćna jeza, koji je prošle godine punio bioskopsku dvoranu “Apollo” u Domu omladine bez obzira na ponoćni termin. Reditelj DŽulijan Ričards je i ovoga puta odabrao pet novih, zanimljivih naslova horor žanra od kojih će većina po prvi put biti prikazana u Srbiji, a među njima je i jedan domaći film – “Otvorena” Momira Miloševića, koji je premijeru imao na Festu – istakao je Glavonić.

Prateći program činiće i radionice (Mali Film), master klas hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, izložbu stripova Borisa Stanića, strip umetnika čiji je crtež odabran za grafičko rešenje plakata festivala, koncerte (Stray Dogg, Straight Mickey and the boyz) i muzičke večeri (Dj Sova & Dj Tosha, Kud Sestre, Banda Panda, Pikili Karaoke, Kišobran).

Kako su istakli organizatori, iako je budžet festivala ove godine značajno smanjen, svi programi će i dalje biti besplatni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari