Otkriven spomenik Karlu Maldenu 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Spomenik američkom glumcu, dobitniku Oskara i nekadašnjem predsedniku Američke filmske akademije Karlu Maldenu (Mladenu Sekuloviću), otkriven je danas ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je spomenik, delo vajara Zdravka Joksimovića, obeležje koje će uvek podsećati na Maldena, „jednog od najtalentovanijih glumaca“ ne samo svoje generacije i koji je uloge koje je tumačio „učinio besmrtnim“.

On je podetio da je Malden 1951. godine dobio Oskara za ulogu u filmu „Tramvaj zvani želja“, da je 1954. ponovo nominovan za tu nagradu i da je jedini film koji je Malden snimio u Jugoslaviji bio „Suton“ u režiji Gorana Paskaljevića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Malden bio „Amerikanac odan srpskoj zajednici“.

„Karl Malden je priča o ostvarenom američkom snu koji su sanjali mnogi, a doživeli neki“, rekao je Vukosavljević. Ćerke Karla Maldena zajedno su se obratile video porukom na otkrivanju spomenika i poručile kako im je velika počast što njihov otac dobija spomenik u Beogradu.

„Njegovo srpsko poreklo mu je mnogo značilo i bio bi počastvovan. Hvala svim ljudima u Beogradu“, poručile su ćerke Karla Maldena. I glumac Majkl Daglas obratio se video-porukom, naglašavajući da je Malden bio njegov mentor, da je od njega naučio sve, da je to bio čovek „sa izraženom radnom etikom“ i da je bio „veliki, veliki čovek“.

Glumac Dan Tana ocenio je da je Amerika Maldenu dala sve, a on je hteo da vrati i Srbiji i SAD.

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da je porodica naučila Maldena da voli svoji srpsko poreklo i da je on predstavljao najbolje vrednosti Srbije i SAD.

Skat je na otkrivanju spomenika podelio i podatak da je Maldena veoma voleo u ulozi detektiva u seriji „Ulice San Franciska“ i dodao da je Malden voleo da svoje ime i prezime Mladen Sekulović „ubacuje“ u filmove i serije u kojima je igrao. Za premijerku Srbije Anu Brnabić spomenik Karlu Maldenu pokazuje kako je Srbija „ponekad nedovoljno zahvalna“ i koliko malo zna o ljudima koji su „najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu“.

Ona je najavila i da će za 2019. godinu Vlada Srbije obezbediti više novca za Filmski centar Srbije i da će uložiti oko 20 miliona u projekte kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari