Otvaranje izložbe Danila Vuksanovića 1

Galerija Matice srpske sutra obeležava Dan Galerije kojim se proslavlja 173-godišnjica osnivanja ove institucije a centralni događaj je u 19 časova kada će biti održana Svečana sednica i otvorena doktorska izložba „Matrica. Monologija“ Danila Vuksanovića.

Svečanu sednicu će pozdravnim govorom otvoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dok će o izložbi govoriti mr Danilo Vuksanović, autor. Negujući tradiciju dobročinstva i prijateljstva sa institucijama, ustanovama i pojedincima, sednica će se završiti dodelom zahvalnica Kluba prijatelja Galerije Matice srpske.

„U godini kada su podrška i saradnja zaista bili važniji od svega drugog, želeli smo da se sa posebnom pažnjom zahvalimo onima koji su tokom proteklih godinu dana učestvovali u programima Galerije i doprineli njenom uspešnom radu na očuvanju i prezentaciji nacionalne umetnosti“, izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski na konferenciji za novinare najavljujući svečani program povodom Dana Galerije.

Izložbom „Matrica. Monologija“ Danilo Vuksanović preispituje život predmeta u muzeju i ukazuje na važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku, idejno spajajući i otvarajući prostor za nesmetanu komunikaciju i povezivanje prošlosti i sadašnjosti.

Slikar i konzervator Danilo Vuksanović je za polaznu tačku doktorske izložbe izabrao, do sada, nepoznatu i neobrađenu zbirku klišea iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Pored originalnih klišea, tematski povezanih sa istorijom, dometima i poslanjima Matice srpske, na izložbi su predstavljene i njihove reinterpretacije – nova umetnička dela stvorena postupcima citatnosti i aproprijacije.

Kao centralni eksponat postavljen je kliše crteža Uroša Predića, sa karikaturalnim prikazom Laze Kostića, oko kog se nižu prikazi kako značajnih ličnosti (Save Tekelije, Franje Malina, Uroša Predića i Save Šumanovića), tako i najreprezentativnijih umetničkih dela Galerijske kolekcije (Sveti Sava sa srpskim svetiteljima doma Nemanjinog, Bogorodica Sivačka i Bogorodica Bezdinska).

Izložene slike, objekti, crteži, animacija/muzika, instalacija ormana za klišee, prikazuju materijalizovane, refleksivne komentare kojima se ne podražava osnovni prikaz matrice kao nosioca slikovne informacije. Radovi su reference, fusnotirani dodaci, nova čitanja starih značenja ali i reanimacija sekundarnih oblika remek-dela.

Organizovane posete izložbi u skladu sa merama

Tokom trajanja izložbe, do 17. januara 2021. godine, biće priređeno više pratećih programa, kako bi posetiocima stručnim predavanjima i vođenjima, sa različitih aspekata, približili zbirku klišea Galerije Matice srpske sagledane kroz prizmu savremenog stvaralaštva. U skladu sa epidemiološkim merama prevencije ove godine obeležavanju Dana Galerije Matice srpske i otvaranju izložbe „Matrica. Monoligija“ Danila Vuksanovića prisustvovaće samo članovi Kluba prijatelja koji će primiti zahvalnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari