Rečima "Liberte, egalite, queernite" otvoren Merlinka festival 1Foto: KomunikArt

Jedanaesti Merlinka, međunarodni festival kvir (queer) filma, čiji je specijalni gost francuski reditelj Entoni Hikling, svečano je otvoren večeras u Velikoj sali Doma Omladine Beograda.

Koktelom i izložbom “Trans Balkan” Aleksandra Crnogorca otpočela je ceremonija, a potom su Dreg kraljice iz Haus of KayGie oživele likove iz legendarnih filmova, kao što su Mortiša Adams, Grdana, Zelena veštica iz Oza, Nevesta iz Kill Bill, Kruela DeVil, Ursula iz Male sirene.

Umetnik Branko Milisković izveo je performans “Ko je gladan?” u kome je glumeo Mariju Antoanetu, čitao zagarantovana ljudska prava i gađao publiku hlebom, a nakon predstavljanja programa festivala, usledio je nastup R&B zvezde Nikolije.

Entoni Hikling reditelj kazao je da mu je drago što učestvuje na Merlinka festivalu i da očekuje dosta zabave a potom je i zvanično otvorio ovogodišnju manifestaciju pod sloganom „Liberte, egalite, queernite“.

Svoj rad je opisao kao krosover različitih vrsta umetnosti, a retrospektiva njegovih dela biće prikazana na Merlinci.

Nakon obraćanja otpočeo je zvanični program prikazivanjem gruzijsko-švedskog filma “A onda smo plesali” reditelja Levana Akina. Film je švedski kandidat za Oskara i bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača.

Ovo ostvarenje je premijerno prikazano u maju na Kanskom filmskom festivalu. Film je dobio nekoliko nagrada na festivalima širom sveta. Na Merlinka festivalu imaće srpsku premijeru.

Organizatori su istakli da će ovogodišnji Merlinka festival trajati do 8. decembra. Tom prilikom biće prikazano 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji.

Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari