Otvoren 68. Filmski festival u Berlinu 1Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Animiranim filmom „Ostrvo pasa“ reditelja Vesa Andersona, u Berlinu je otvoren 68. Međunarodni filmski festival.

 Za Zlatnog medveda, glavnu nagradu jednog od tri najveća svetska festivala takmiči se 19 filmova. Filmove ocenjuje žiri na čelu sa Tomom Tikverom, rediteljem popularne serije Babilon Berlin. Berlinale će proteći u znaku kako najavljuju građanske hrabrosti i debata o seksualnoj diskriminaciji u filmskoj industriji.

Festival će dati podršku holivudskom pokretu „I ja takođe“ pod motom „Ne diskriminaciji“ – posetioci festivala koji su na bilo koji način pogođeni seksualnim uznemiravanjem, moći će da se obrate i zatraže pomoć. Srbija će se na Berlinalu predstaviti sa tri ostvarenja.

U glavnom takmičarskom programu Berlinala biće prikazana rusko-poljsko-srpska koprodukcija „Dovlatov“ Alekseja Germana mlađeg. U selekciji „Generation“, koja je posvećena omladinskim filmovima, biće prikazan kratki animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

U program „Forum“, koji je posvećen klasicima, uvršteno je kultno ostvarenje „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, koje će imati čak tri projekcije, a reč je o restauriranoj kopiji izrađenoj u okviru projekta „Vip Kinoteka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari