Otvoren Afro festival 2019 1Foto. Muzej afričke umetnosti

Izložbom „Pod lupom – Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ večeras je u prepunom Muzeju afričke umetnosti na Senjaku otvoren Afro festival 2019. 

Izložba predstavlja neke od najvrednijih i do sada retko (ili nikada) izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije i rezultat je saradnje 11 muzeja i ustanova kulture Srbije. Ovom izložbom Muzej se pridružuje obeležavanju 111. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta.

Brojnim posetiocima i diplomatama su se obratili: Zоrаn Đоrđеvić, ministаr zа rаd, zаpоšlјаvаnjе, bоrаčkа i sоciјаlnа pitаnjа, Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat i Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti. 

„Istorija odnosa Srbije i Egipta ima svoju liniju kontinuiteta koja je, tokom godina, beležila samo aktivnosti izuzetne saradnje, prijateljstva i podrške na političkom, ekonomskom i kulturnom planu. Muzej afričke umetnosti programima kao što je pomenuta izložba, kao i trodnevna manifestacija – Afro festival – doprinosi upravo njihovom daljem unapređenju“, istakla je Marija Aleksić.  

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine; državni sekretar Ministarstva kulture Saša Gajović, prof. dr Fadilj Eminović, član Gradskog veća; Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Rastko Stevanović, gradonačelnik Jagodine; Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, i gotovo svi ambasadori afričkih država u Beogradu. 

Otvoren Afro festival 2019 2
Foto: Muzej afričke umetnosti

Autori izložbe „Pod lupom – Stareoegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ su Nenad Marković, istoričar/egiptolog; Aleksandra Prodanović Bojović, Milica Naumov, Emilia Epštajn, kustoskinje, kao i stručni saradnici, Momo Cvijović muzejski savetnik i Nemanjom Radonjić, istoričar. 

Izložba će biti otvorena do novembra, a prvo kustosko javno vođenje održava se u okviru Afro festivala, u subotu, 29. juna u 17 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari