Otvoren Nišvil onlajn festival koncertom na "jazzcycle" 1Foto: V.T.

Nišvil onlajn festival otvoren je danas ispred Nišvil džez muzeja u Tvrđavi u Nišu koncertom na jedinstvenom „Nišville jazzcycle“, odnosno vozilu (na pedale) za sedam muzičara, sa kojeg su niški džezeri izveli program džez standarda.

Ovim specijalnim muzičko-scenskim spektaklom želeli smo da damo omaž svim otkazanim festivalima, bilo da su muzički, filmski ili pozorišni, kao i svim vašarima i saborima koji su otkazani zbog epidemije korona virusa”, rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević, otvorivši festival presecanjem lubenice, uz prigodne zvuke velikog džez hita Herbija Henkoka „Watermelon man“ (prodavac lubenica).

Blagojević je kazao da na Nišvil onlajn festivalu neće nastupiti “Igor Butman Quintet“, na čijem čelu je Igor Butman, svetski poznati saksofonista koji važi za jednog od najpoznatijih i najcenjenijih ruskih džez muzičara u Rusiji.

Nažalost, nema letova iz Rusije ka Srbiji. Pokušali smo da Butmana, koji je nesumnjivo trebalo da bude zvezda Nišvil onlajn festivala, dovedemo čak i privatnim avionom, ali se pokazalo da to nije bezbedno i ruski muzičari nisu poleteli za Srbiju”, objasnio je Blagojević.

U ovom formatu 26. internacionalnog džez festivala Nišvil do 16. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu biće održano dvadesetak koncerata pratećeg i glavnog festivalskog programa i nekoliko pozorišnih predstava (Nišville Jazz Teatar), ali u onlajn formatu i bez prisustva publike.

LJubitelji džeza će Nišvil uživo moći da prate putem linka http://nisville.com/live-stream/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari