Otvorena izložba "Priča o dvoje umetnika" u Gradskoj galeriji Užice  1Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput Foto: Nenad kovačević

„Priča o dvoje umetnika“ naziv je izložbe koja je otvorena u Gradskoj galeriji Užice i može se pogledati do 27. septembra.

Izložbu čine radovi Ljubice Cuce Sokić (1914-2009), jedne od naših najznačajnijih slikarki i članice SANU, i Bogdana Šuputa (1914-1942), slikara intimističke poetike koji jestreljan u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata.

Zanimljiva postavka je posvećena prijateljstvu dvoje generacijski bliskih slikara, koje je prikazano kroz njihove životne i stvaralačke paralele, ali je i podsećanje na 105 godina od njihovog rođenja i deset godina od smrti Ljubice Cuce Sokić.

Izložbu čini 56 dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, poput crteža, skica, grafika, akvarela, ulja na platnu, radova u kombinovanoj tehnici, jedna skulptura – Šupotov autoportret, zajednička fotografija i njihove biografije.

Marta Đarmati, autorka izložbe, govorila je o njihovomlikovnom stvaralaštvu i velikom prijateljstvu, dok je Milana Kvas, direktorka Galerije „Pavle Beljanski“, objasnila da su eksponati deo Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, ali da su prikupljeni kasnije, nakon što je Beljanski darovao svoju kolekciju srpskom narodu.

Navodeći da su se umetnici upoznali 1932. godine u Umetničkoj školi u Beogradu, nastavili usavršavanje i druženje u Parizu, gde su nastala neka od poznatih Šuputovih dela, te da je Ljubica 1938. godine u svom pariskom ateljeu uradila potrtet Bogdana Šuputa, koji je izložen u užičkoj galeriji, Marta Đarmati je dodala da su oni nastavili prijateljstvo nakon povratka u Beograd.

Bili su među osnivačima grupe „Desetorica“, koja je organizovala dve izložbe u Beogradu i Zagrebu, čiji rad je prekinuo Drugi svetski rat, ali ne i njihovo prijateljstvo. Bogdan je uhapšen 1941. godine i odveden u logor u Nemačku, a samo nekoliko dana pošto je uspeo da izađe iz logora i da se vrati u Novi Sadstreljali su ga mađarski fašisti u Novosadskoj raciji, 23. januara 1942. godine.

„Ljubica Sokić je čuvala ne samo uspomenu na Bogdana i njegova dela, koja su bila u njenoj svojini, već je vrlo rado pričala o njemu novinarima i istoričarima umetnosti“, rekla je Đarmati i istakla da se u zbirci „Pavle Beljanski“ čuva više od 70 dela dvoje umetnika, među kojima su i ona koja je poklonila Ljubica Sokić.

Lične stvari umetnika

Deo postavke je i vitrina u kojoj su izložene lične stvari umetnika – paleta,tube sa bojama Ljubice Sokić i sušeno voće koje je koristila za mrtvu prirodu, metalna pločica Bogdana Šuputa iz nemačkog logora, njegova članska knjižica Udruženja likovnih umetnika Srbije i fotografija Dunavske ulice u Novom Sadu u kojoj je živeo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari