Otvoreni 55. Mokranjčevi Dani 1Foto: Dom kulture Negotin

U najmuzikalnijem dvorištu u Srbiji, dvorištu rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu, uz zvuke fanfara, podizanje festivalske zastave, birane reči i nezvaničnu negotinsku himnu, Mokranjčevu Šestu rukovet, započeli su 55. Mokranjčevi dani, najdugovečniji festival umetničke muzike u našoj zemlji.

Negotin će do 17. septembra biti srpska prestonica muzike u kojoj će se smenjivati raznorodni umetnički programi, a muzika će biti u prvom planu.

-Mokranjčevi dani, muzički i kulturni festival od najvišeg značaja za srpsku kulturu zauzima izuzetno važno mesto u godišnjem kalendaru kulturnih dešavanja u Srbiji i čuvaju sećanje na velikana srpske muzike i povezuje tradicionalne i savremeno srpsko stvaralaštvo od značaja za srpsku kulturu – istakla je pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić, zvanično otvarajući Festival.

Ona je dodala da Ministarstvo kulture i informisanja na svaki način podržava institucije i događaje koji doprinose kulturnom razvitku naše države i našeg naroda, koji premošćuje razlike i povezuje različite kulture i događaje i promoviše prave i proverene vrednosti.

U svečarskoj atmosferi, pred spomenikom znamenitog kompozitora besedila je primadona Radmila Smiljanić.

Prema njenim rečima Mokranjčevi dani su dragocen festival jer je jedan od retkih koji čuva naš narodni, autentični melos koji je Stevan Stojanović Mokranjac sa mnogo posvećenja sakupio, obradio i sačuvao od zaborava.

– O zaista sjajnom Mokranjcu je baš na ovom lepom mestu toliko toga rečeno i to od strane daleko stručnijih persona od mene, pa mislim da je sasvim suvišno detaljnije se baviti njegovim likom i delom. Ovde smo imali i imaćemo još mnogo prilika da uživamo u njegovim sjajnim delima – rukovetima, liturgiji i sveukupnom opusu. Prema tome, bolje je da to što bismo o njemu pričali prepustimo muzici. Ona je rečitija i blagougodnija za slušanje – kazala je Radmila Smiljanić .

Tokom sedam festivalskih dana Mokranjčev Negotin biće domaćin brojnim umetnicima, muzikolozima, kulturnim radnicima, ljubiteljima umetničke muzike, kao što je to decenijama unazad svakog septembra, izuzimajući prošlu godinu kada zbog pandemije Festival nije održan.

– Činjenica da će nasleđe Stevana Mokranjca nadživeti i sve nas koji se nalazimo ispred rodne kuće najpoznatijeg srpskog kompozitora čija se dela izvode širom sveta, govori o veličini njegovog talenta, očuvanja narodnih melodija pretočenih u posebne rukoveti, stvaranja veličanstvenih melodija i dela, koji će retko ko sa ovih prostora dostići. I zato ponosno kažemo da je Negotin srpska prestonica muzike, da smo počastvovani što je Stevan Stojanović Mokranjac učinio ovo parče zemlje svetim mestom muzičkog univerzuma iz kojeg su potekle melodije koje su se nastanile širom meridijana – kazao je predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković.

Ovogodišnji program značajno je sveden i usklađen sa epidemiološkim prilikama, ali su stubovi festivala, po kojima se prepoznaju Mokranjčevi dani, zadržani.Sve do petka, kada će festival biti svečano zatvoren u različitim prostorima biće održavani koncerti klasične,duhovne i džez muzike, operske i baletske predstave, naučne tribine, likovne izložbe, promocije.

– Negotin se tako ove godine upisuje na mapu gradova koji se vraćaju svojim tradicionalnim vrednostima i hrabro i sa verom organizuju muzičke događaje, slaveći ime svog velikog sunarodnika – ocenjuje selektorka 55. Mokranjčevih dana dr Sonja Marinković.

Nakon nedelju dana raznovrsnih i kvalitetnih programa, završiće se po ustaljenoj tradiciji dodelom priznanja i završnom reči selektorke Sonje Marinković u petak, 17. septembra.

Pokrovitelji 55. Mokranjčevih dana su Opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja, a pomažu ga brojni sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari