Otvoreni Dani Ermitaža u Srbiji 1Foto: Narodni muzej

U Beogradu su otvoreni prvi Dani Ermitaža u Srbiji, međunarodni kulturni projekat jednog od najvećih svetskih muzeja. Program obuhvata izložbe, koncerte, predavanja, projekcije filmova, majstorske kurseve i arheološku konferenciju. Partneri manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanija Gasprom njeft.

„Dom Ermitaža je prelepi Sankt Peterburg, grad mostova. Mostovi povezuju ljude, daju im slobodu kretanja i šire mogućnosti. Kulturni mostovi daju čovečanstvu mnogo više: povezuju čitave narode, unapređuju svetsku baštinu i pomažu u pronalaženju dodirnih tačaka i prostora za saradnju. Dani Ermitaža u Srbiji slobodno se mogu nazvati kulturnim mostom koji smo izgradili zajedno sa našim partnerima iz dve zemlje. Format Dana Ermitaža omogućava nam da danas nastavimo punopravan kulturni dijalog, da jedni sa drugima delimo iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti“, istakao je direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski uoči dana otvaranja izložbi, nastalih u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije.

Otvoreni Dani Ermitaža u Srbiji 2
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Srbije Maja Gojković, foto: Narodni muzej

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Srbije Maja Gojković rekla je na otvaranju Dana Ermitaža u Srbiji:

„Iskreno mi je zadovoljstvo da otvorim Dane Ermitaža u Srbiji, prestižnu manifestaciju koja se prvi put organizuje u našoj zemlji. U narednim danima srpskoj publici predstaviće se tri stožerne tačke ruske kulture: nasleđe Ermitaža, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, balet i klasična muzika. Svi oni ne samo da su zaštitni znakovi jedne velike kulture, već su svojim originalnim izrazom dali prvorazredni doprinos čitavom čovečanstvu. Manifestacija istovremeno, daje pun doprinos jasnom prepoznavanju prožimanja naših dveju kultura i uticaja koji su brojni ruski stvaraoci imali na srpsku kulturu i obratno.”

Gojković je istakla da je posebno značajno što Dani Ermitaža, u godini važnog jubileja – jednog veka srpskog baleta, u čijem stvaranju su ruski umetnici imali značajnog upliva, donosi svojevrsnu umetničku poslasticu za sve ljubitelje baletske umetnosti, kroz gala predstave akademskog baleta Jakobson iz Sankt Peterburga, dodavši da je ovo samo prvi korak na putu dugoročne i bogate saradnje, kojom ćemo produbiti i proširiti naše ukupne kulturne veze.

Otvoreni Dani Ermitaža u Srbiji 3
Carski porcelan, foto: Narodni muzej

Inicijativu za održavanje Dana Ermitaža u Srbiji pokrenuo je Gasprom njeft, jedan od najvećih stranih investitora u zemlji. „Naša kompanija posluje u Srbiji već 15 godina, i zajedno sa srpskom Vladom uspešno razvijamo energetsku industriju. Ponosni smo ne samo na doprinos srpskoj privredi, već i na projekte iz oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa. Početkom 2023. dogovorili smo zajedničke projekte u Srbiji sa Ermitažem, jednim od najpoznatijih muzeja u svetu i glavnim muzejom u Rusiji. I danas, zajedno sa našim srpskim i ruskim partnerima, otvaramo Dane Ermitaža – projekat velikih razmera koji je oličenje širine i raznovrsnosti naše kulture“, rekao je Aleksandar Djukov, generalni direktor Gasprom njefta.

Svečano otvaranje Dana Ermitaža održano je u Narodnom muzeju Srbije, koji je Ermitažu postao partner u organizaciji izložbi „Nevidljiva umetnost” i „Carski porcelan”. Izložba „Nevidljiva umetnost” ostvaruje želju mnogih da dodirnu eksponate. Takav kontakt omogućava osobama sa oštećenim vidom i slepim osobama da taktilno dožive umetničke predmete, a drugim posetiocima da osete nove emocije u dodiru sa tepisima, freskama, skulpturama i bareljefima. Izložba „Carski porcelan” na svoj način priča priču o ruskoj carskoj dinastiji Romanovih. Dvorski servisi su punopravni učasnici dvorskog života i porodične svakodnevnice monarha, oni su svedoci bogate istorije ruske imperije. Uz rekonstruisane servise, multimedijske tehnologije su postale važan vodič u ovom putovanju. Portreti vladara, panorame Sankt Peterburga, slike rezidencija i dvorskih trpeza, pomažu posetiocima izložbe da osete dah vremena i utope se u posebnu atmosferu Ermitaža.

Otvoreni Dani Ermitaža u Srbiji 4
Balet Jakobson

Dani Ermitaža u Srbiji počeli su gala predstavom sanktpeterburškog Baleta Jakobson i to na sceni beogradskog Narodnog pozorišta, takođe jednog od partnera projekta.

Dani Ermitaža u Srbiji zvanično se završavaju 29. oktobra, a izložbe u Narodnom muzeju traju do 24. novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari