Ovaj strip trenutno košta više od mnogih kućnih uređaja, a ljudi u Srbiji su spremni da ga kupe 1Sergio Bonelli Editore

Pred nama jedan slučaj bez presedana – izdanje Veselog četvrtka Dilan Dog – Majke i Očevi prodaje se trenutno na Limundu  za „samo” 33.333 dinara. Takođe, u ponedeljak je detalj iz stripa o Dilanu završio u „Milioneru“. U čemu je tajna ovog misterioznog strip junaka?

Neki stripovi i neki junaci jednostavno su vanvremenski i njihova popularnost samo postaje sve veća i veća, a njihove teme sve relevantnije. A kako se to prenosi na vrednost samog stripa?

Dilan Dog je jedan od takvih likova, koji je odmah po prvom pojavljivanju u Italiji u oktobru 1986. godine privukao pažnju čitalaca jer je odstupao od svih prethodnih junaka matične izdavačke kuće Serđo Boneli. Istina, Marti Misterija je prvi pokazao da ne mora sve da se vrti oko kauboja i da ova kuća može da se bavi i ozbiljnijim temama, ali kod Dilana je sve to još više produbljeno.

Kod njega je viđen element horora koji je obuzeo čitaoce i u matičnoj Italiji i na prostoru bivše Jugoslavije, gde je prvo izdanje doživeo samo godinu dana kasnije. Opisati ovaj strip prosto kao horor umanjilo bi sve one suptilne i manje suptilne pop-kulturne reference i egzistencijalna pitanja kroz koje prolazi glavni lik, a i svi ostali sa njim, ali to nije sve.

Dilan je romantik, melanholik, radoholičar koji inspiraciju traži u svakom novom slučaju, a pronalazi u svakoj novoj ženskoj osobi u koju se zaljubi. On je iskren, nije manipulator, naivan, a opet svestan svih užasa koji ovaj svet krije u sebi i spreman da se suoči sa onim što mu se nađe na putu.

Nacrtan je po uzoru na glumca Ruperta Evereta, a ime je dobio po pesniku Dilanu Tomasu, omiljenom pesniku autora stripa Ticijana Sklavija. Ovaj lik i ceo serijal pomogli su u utvrđivanju stripa kao grane umetnosti koja nikako nije samo za decu, već donosi mnoge duboke teme i životne dileme a, uprkos prisustvu mnogih natprirodnih bića, često nosi poruku da su najveća čudovišta zapravo sami ljudi.

U bivšoj Jugoslaviji, Dilan Dog je prvo izlazio kao posebna edicija čuvene Zlatne serije, u izdanju Dnevnika, a sve to u periodu od 1987. do 1992. godine. Početkom 21. veka bilo je nekoliko pokušaja da se serijal obnovi, ali je prava obnova došla tek 2008. godine, zahvaljujući Veselom četvrtku, koji ga izdaje i danas.

Pitali smo Marka Šelića Marčela, urednika Dilana Doga u Veselom četvrtku, u čemu leži Dilanov šarm: „Dilanov šarm počiva na tome što je istovremeno i poseban i jedan od nas: skeptik koji se nada, gubitnik koji ne prestaje da pokušava, usamljenik pun ljubavi, istraživač tuđih noćnih mora a progonjen sopstvenim, i iznad svega: istovremeno melanholik i vedra osoba, koja se ironijom brani od ludila. Više nego dovoljno da se jedni poistovete, a da ga ostali razumeju i vole“.

Stara izdanja Dilana Doga i dalje imaju sentimentalnu vrednost kod kolekcionara, naročito onih koji su odrasli uz njega i čiji se književni ukus gradio zahvaljujući njemu, ali i neka nova izdanja dostižu zanimljive cifre na aukciji, pa se tako jedan broj Dilan Doga od pre pet godina trenutno na Limundu prodaje za 33.333 dinara. Da podsetimo, u pitanju je rasprodato kolekcionarsko izdanje iz 2017. godine, koje se s vremena na vreme pojavljuje sa velikim cenama, a jednom je prodato za čak 13 hiljada dinara.

Iako ta cena nije na nivou nekih superherojskih stripova sa Zapada koji su se prodavali za milionske iznose u dolarima, ovo je ipak presedan na lokalnom nivou, naročito kada se uzme u obzir kolika je prosečna dubina džepa u Srbiji i koliko koštaju neke druge, za život esencijalnije stvari.

Dilan Dog je morao da ide u korak s vremenom i zato su se uredničke politike menjale u međuvremenu, pa tako i teme kojima se bavi, ali tu je i dalje egzistencijalni šamar koji dobijemo u skoro svakoj epizodi i preispitivanje na koje nas tera i kome se tako rado vraćamo.

Koliko je Dilan Dog i dalje deo pop-kulturnog diskursa govori i podatak da se u prvoj epizodi novog ciklusa kviza Želite li da postanete milioner? pojavilo pitanje o broju koji se nalazi na tablici automobila istraživača noćnih mora. I dok su svi poznavaoci stripa verovatno vikali odgovor u svojim domovima, simpatična učesnica morala je da pozove sina koji, srećom, znao tačan odgovor kao ljubitelj ovog lika.

Još jedan aspekt relevantnosti može da bude i to što, ma koliko ovaj pravi svet bio neveseo, nepravedan i ponekad nesnošljiv, lakše je kad zamislite da se sve noćne more mogu razotkriti i razbiti, makar i uz pomoć fiktivnog detektiva i na stranicama stripa.

A Marčelo dodaje i: „Kad me pitaju o njemu, uvek to postavim ovako: Dilan Dog startuje kao žanrovski horor, dakle strip koji se bavi postojanjem užasa, ali zahvaljujući Ticijanu Sklaviju vrlo brzo pređe u bavljenje egzistencijalizmom, dakle užasom postojanja. A to su teme koje se nikad ne prerastu, jer već decenijama postavljlaju nova pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari