antologijskih serijaFoto:  Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Antologijskih serija u poslednje vreme ime sve više i tu zaista ima puno njih koje vredi preporučiti za gledanje.

Iako većina televizijskih serija prati jednu priču tiokom nekoliko sezona, neke serije, koje se nazivaju antologijama, menjaju radnju iz epizode u epizodu ili iz sezone u sezonu, piše Index.hr.

Antologije možda nisu najpopularniji oblik televizije, ali se svakako ističu svojim posebnim formatom i pričama koje se stalno menjaju.

Neke od najpopularnijih i najhvaljenijih televizijskih serija su antologije.

Na listi u nastavku možete pronaći preporuku za šest najboljih, koji se razlikuju po broju epizoda, datumu izlaska i žanru.

Love, Death, & Robots

Jedna od najnovijih i najboljih antologijskih serija je Netfliksova originalna animirana serija Love, Death, & Robots.

Prvi put objavljena 2019, serija je animirani ep koji obuhvata više žanrova sa zasebnom pričom u svakoj epizodi.

Neke od tih priča uključuju alternativne istorije i stvarnosti, futuristička istraživanja svemira i nepoznatog i jogurt s planovima za svetsku dominaciju.

Love, Death, & Robots obuhvata nekoliko žanrova, uključujući naučnu i fantastiku i horor, a producent je Dejvid Finčer.

American Crime Story

Novija popularna antologijska serija American Crime Story tvorca Rajana Marfija svake sezone se fokusira na jednu kontinuiranu priču koja je nefiktivna i opisuje velike američke zločine.

Prva sezona pratila je zloglasni slučaj O Džej Simpsona, druga je bila o atentatu na modnog dizajnera Đanija Versaćea, a treća i poslednja sezona pratila je skandal između Bila Klintona i Monike Levinski.

American Crime Story dobro je prihvaćen od kritike i publike zbog dubokog poniranja u važne kriminalističke priče, kao i zbog izvanredne glumačke postave, koju, među ostalima, čine Sara Polson, Klajv Oven, Dejvid Švimer i Džon Travolta.

True Detective

Kriminalistička drama True Detective svake sezone prati novog detektiva ili grupu detektiva koji moraju da reše težak zločin.

Tako prva sezona, koja je emitovana 2014, prati Metjua Mekonahija i Vudija Harelsona dok tragaju za serijskim ubicom iz Luizijane u razdoblju od 17 godina.

U sledeće dve sezone glumili su Kolin Farel, Rejčel Mekadams, Vins Von i Maheršala Ali.

Za razliku od drugih antologija koje su možda razigranije, True Detective nudi puno strašnije i jezivije trenutke i mračniju priču.

American Horror Story

Jedna od najdugotrajnijih i komercijalno najuspešnijih antologijskih serija na ovoj listi je American Horror Story.

Još jedna TV serija koju je napravio Rajan Marfi, American Horror Story je horor antologija koja svake sezone prikazuje drugačije jezivo okruženje i priču.

Serija se ističe svojim grafičkim prikazima, napetim horor temama, odličnom glumačkom postavom i izvanrednim izvedbama.

Neke od najpopularnijih zvezda serije su Sara Polson, Keti Bejts i Lejdi Gaga.

Black Mirror

Black Mirror je nezaboravna antologijska serija, koja je nedavno objavila svoju šestu sezonu.

Britanska serija je naučnofantastična antologija koja u svakoj epizodi predstavlja jedinstvene priče zasnovane na novoj tehnologiji.

Black Mirror nije impresivan samo zbog svog kreativnog pripovedanja već i svoje sposobnosti da se uhvati u koštac s važnim problemima kroz objektiv naučne fantastike.

Serija često kritikuje korišćenje društvenih medija i tehnologije, ali i više od toga, zamišlja najgore moguće scenarije koji bi se mogli dogoditi u našoj budućnosti.

The Twilight Zone

Najvažnija ovakva serija je verovatno The Twilight Zone.

Počela je prikazivanje 1959, a svaka epizoda imala je drugu naučnofantastičnu, fantastičnu ili natprirodnu priču.

Osnovna ideja iza serije je da će glavni lik ili likovi epizode doživeti čudne događaje koji pokazuju da su u „zoni sumraka“.

The Twilight Zone ističe se korišćenjem neočekivanih obrta na kraju svake epizode te je postavio pozornicu za sve buduće antologije, zbog čega je najznačajnija i najbolja antologija do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari