Ovo što radimo u Nišu može da zadrži mlade ljude da ne idu iz zemlje 1Foto: Una Miletić

Ne znam šta je ekvivalent za Nišvil u ovoj zemlji, ali smatram da opservacije o njemu treba podići na viši nivo da bi shvatili njegov značaj ne samo u Srbiji nego i u regionu i Evropi – istakao je Dragoslav Stanisavljević Fredi, vodeći trubač Big benda…

u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda povodom predstojećeg Nišvila, koji će biti održan od 3. do 12. avgusta u Nišu.

Poredeći današnjicu i devedesete istakao je da se nešto promenilo nabolje – to što sada imamo jedan ovako veliki festival.

– Devedesetih godina smo verovali da se kroz muziku sve menja, sada dvadeset i pet šest godina kasnije, ako se nešto promenilo nabolje jeste to što imamo jedan ovakav festival, koji je tada bio misaona imenica – istakao je Fredi, koji je još od prvog Nišvila 1995. godine nastupao na festivalu.

Bubnjarska legenda, i dobitnik nagrade Nišvila za životno delo, Lazar Tošić, primetivši kroz šalu „da nije zvezda, već bubnjar“, najavio je svoj bend koji će u četvrtak, 9. avgusta, nastupiti na festivalu i istakao da se raduje tome.

Maja Mitić, umetnička direktora Nišvil teatarskog festivala, kaže da je na nezavisnoj pozorišnoj sceni dugi niz godina, a da ta scena naliči jazzu, ne samo po načinu opstanka već i po montaži predstave, dramaturgiji, tekstu i korišćenju muzike. Dodala je da će ove godine teatar imati predstave sa četiri kontinenta – Azije, Afrike, Severna Amerike, i Evrope – džezersku kombinaciju fuzije gde su uključene i male trupe ali i nacionalni teatri, kako je rekla.

– Biram stvari koje su mi bitne da na njima radim i verujem da ovo što radimo u Nišu može da zadrži mlade ljude koji idu iz ove zemlje. Ovim festivalom možemo da utičemo na promene u našem društvu gde je budžet za kulturu 0,4 procenta – naglasila je Mitić.

Generalni direktor Nišvil jazz festivala Ivan Blagojević najavio je bogat program festivala i novine koje donosi. Nišvil ove godine čini 250 programa i 1.000 izvođača na 20 stejdževa u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, likovnih, plesnih i književnih događaja, i na taj način postaje najveći umetnički festival na ovim prostorima, što znači da, kako se našalio Blagojević, ekipu Nišvila čeka još jedna mazohistička avantura.

Posle konferencije, ispred KCB-a, održan je koncert sastava Midnight Jazzdance Trio, koji je izveo plesnu verziju bazičnog sving zvuka u modernim aranžmanima, i zabavio publiku i prolaznike koji su se našli na Trgu republike sjajnom svirkom i đuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari