Ovogodišnja nagrada "Drainac" pesnikinji Tanji Kragujević 1Foto: Pixabay/cromaconceptovisual

Ovogodišnju pesničku nagradu „Drainac“ dobila je Tanja Kragujević za zbirku poezije „Ehtravaganza“ u izdanju „Čigoja štampa“ iz Beograda, saopštio je danas predsednik žirija Goran Maksimović.

Za prestižnu nagradu konkurisale su 53 knjige poezije objavljene u 2019. godini na srpskom govornom području.

Maksimović je podvukao da je nagrađena zbirka pesama „Ehtravaganza“  karakteristična po naglašenom jeziku i osećajnosti i da u njoj dominiraju tri sveta, prvi lirski koji predstavlja dijalog pesnikinje sa objektivnom stvarnošću, drugi čisto subjektivni i treći metafizički koji je intoniran sa višim sferama duhovnosti.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović kazao je Agenciji Beta da će se ovogodišnja književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“ na kojoj će nagrada biti uručena održati od 24. do 28. avgusta.

„Svi programi će biti na otvorenom uz poštovanje preporučenih mera u cilju zaštite od infekcije korona virusom i iz tog razloga je i smanjen broj učesnika, ali i publike“, kazao je Ognjanović.

Prema njegovim rečima, izostaće i najavljeni programi za decu zbog zabrane masovnijih okupljanja, a tradicionalna Filozofska sesija biće održana u septembru.

Završnica ove tradicionalne manifestacija koja se u Prokuplju i Toplici održava po 51. put, biće održana 3. novembra naučnim panelom o književnom delu književnika Ivana Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari