Patos: Prvih trideset godina 1

Pozorište Patos obeležiće trideset godina rada u petak u Centru za kulturu Smederevo, saopšteno je danas.

Programom obeležavanja značajnog jubileja, koji počinje u 19,30 časova, predviđeno je otvaranje izložbe „Patos – Prvih trideset“, pa uručenje priznanja „Niko Garone“ ovogodišnjoj dobitnici, Ani Tasić, teatrološkinji i pozorišnoj kritičarki lista „Politika”.

Priznanje je ustanovljeno 2014. godine, a dodeljuje se novinarima – pojedincima, redakcijama i medijskim kućama za posebno angažovanje i posvećenost u oblasti kulture. Nagrada je do sada dodeljena redakciji Kulturnog dnevnika RTS-a, Portalu za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, novinarima smederevskih medija Snežani Glišić i Draganu Pavloviću, a prošlogodišnji dobitnik je Kulturni dodatak lista Politika. Kako je najavljeno, posle Patosećanja, pozorište Patos odigraće predstavu „Alisa“ (2016), a režiju potpisuje Salvatore Tramaćere.

Patos je nastao kao socijalna potreba grupe mladih ljudi da se okupljaju i iskazuju kroz pozorište, a svojim delovanjem predstavlja mesto okupljanja za savremenu i istraživačku umetnost u Smederevu i njemu gravitirajući region.

Pojavom novog kulturnog senzibiliteta u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, u Smederevu se rađa Pseudo-pank cirkus OPS, pa pod istim imenom i pozorišna trupa (Omladinsko Pozorište Smederevo), koji na krilima novog talasa 1986. godine prerasta u Patos (Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo). Idejni zagovornik i jedan od osnivača (svega pomenutog) bio je Branislav B. Čubrilović – Čubi (1951-2005.

Sledbenik sveukupnog godišnjeg rada članova Patosa jeste organizacija, realizacija i promocija međunarodnog multimedijalnog festivala PATOSoffIRANJE. Poseban deo Festivala je projekat Saveta Evrope, Živa biblioteka, koja osnažuje ljude da se izbore sa svojim predrasudama i stereotipima i koji promoviše društveno uključivanje marginalizovanih grupa.

Patos je ostvario saradnju sa mnogim eminentnim stručnjacima iz oblasti teatra: Orasio Salinas (Meksiko), Salvatore Tramaćere (Italija), Goran Završnik (Slovenija), Saša Rakef (Enlgeska/Slovenija), dr Marina Milivojević-Mađarev (Srbija), mr Sunčica Milosavljević (Srbija), Alban Varet (Francuska), Urban Belina (Slovenija), Novica Bogdanović (Bosna i Hercegovina), Tatjana Spasova (Bugarska), Aleksandra Gronovska (Poljska), Silvija Traversi (Italija), Marko Baljani (Italija), Saša Olsberg (Danska)…

Šta ili ko je Patos možda najbolje ilustruje rečenica Vladislava Nešića, jednog od osnivača i umetnićkog direktora pozorišta Patos:

„Naše pozorište je osuđeno da se večno oslanja na mlade, kreativne ljude, kao i one koji se mladim osećaju, koliko god godina imali. Patos zato ima obavezu da ostane FOREVER YOUNG.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari