Patos: Prvih trideset godina 1

Pozorište Patos obeležiće trideset godina rada u petak u Centru za kulturu Smederevo, saopšteno je danas.

Programom obeležavanja značajnog jubileja, koji počinje u 19,30 časova, predviđeno je otvaranje izložbe „Patos – Prvih trideset“, pa uručenje priznanja „Niko Garone“ ovogodišnjoj dobitnici, Ani Tasić, teatrološkinji i pozorišnoj kritičarki lista „Politika”.

Priznanje je ustanovljeno 2014. godine, a dodeljuje se novinarima – pojedincima, redakcijama i medijskim kućama za posebno angažovanje i posvećenost u oblasti kulture. Nagrada je do sada dodeljena redakciji Kulturnog dnevnika RTS-a, Portalu za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, novinarima smederevskih medija Snežani Glišić i Draganu Pavloviću, a prošlogodišnji dobitnik je Kulturni dodatak lista Politika. Kako je najavljeno, posle Patosećanja, pozorište Patos odigraće predstavu „Alisa“ (2016), a režiju potpisuje Salvatore Tramaćere.

Patos je nastao kao socijalna potreba grupe mladih ljudi da se okupljaju i iskazuju kroz pozorište, a svojim delovanjem predstavlja mesto okupljanja za savremenu i istraživačku umetnost u Smederevu i njemu gravitirajući region.

Pojavom novog kulturnog senzibiliteta u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, u Smederevu se rađa Pseudo-pank cirkus OPS, pa pod istim imenom i pozorišna trupa (Omladinsko Pozorište Smederevo), koji na krilima novog talasa 1986. godine prerasta u Patos (Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo). Idejni zagovornik i jedan od osnivača (svega pomenutog) bio je Branislav B. Čubrilović – Čubi (1951-2005.

Sledbenik sveukupnog godišnjeg rada članova Patosa jeste organizacija, realizacija i promocija međunarodnog multimedijalnog festivala PATOSoffIRANJE. Poseban deo Festivala je projekat Saveta Evrope, Živa biblioteka, koja osnažuje ljude da se izbore sa svojim predrasudama i stereotipima i koji promoviše društveno uključivanje marginalizovanih grupa.

Patos je ostvario saradnju sa mnogim eminentnim stručnjacima iz oblasti teatra: Orasio Salinas (Meksiko), Salvatore Tramaćere (Italija), Goran Završnik (Slovenija), Saša Rakef (Enlgeska/Slovenija), dr Marina Milivojević-Mađarev (Srbija), mr Sunčica Milosavljević (Srbija), Alban Varet (Francuska), Urban Belina (Slovenija), Novica Bogdanović (Bosna i Hercegovina), Tatjana Spasova (Bugarska), Aleksandra Gronovska (Poljska), Silvija Traversi (Italija), Marko Baljani (Italija), Saša Olsberg (Danska)…

Šta ili ko je Patos možda najbolje ilustruje rečenica Vladislava Nešića, jednog od osnivača i umetnićkog direktora pozorišta Patos:

„Naše pozorište je osuđeno da se večno oslanja na mlade, kreativne ljude, kao i one koji se mladim osećaju, koliko god godina imali. Patos zato ima obavezu da ostane FOREVER YOUNG.”

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.