Peca voli Mocarta i Operu 1

Za ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu “Kreativni centar” objavio je još dva naslova iz nove edicije “Zvučne knjige”, čiji je glavni junak muzikalni psić Peca.

To su epizode “Peca voli Mocarta” i “Peca voli operu”. Autor ovog “zvučnog” serijala je ilustrator dečijih knjiga, Francuskinja Magali le Iš. Zahvaljujući bateriji u knjigama, pritiskom prsta na označene kružiće čuju se zvuci instrumenata, delovi orkestarskih kompozicija i operskih arija.

U prve dve epizode Peca upoznaje šumski i cirkuski orkestar, a u priči o Mocartu, “Svetski dan muzike”, 21. jun sa svojim prijateljem Fićom provodi okružen muzikom ovog velikog kompozitora, koja se i kod odraslih koristi kao lek za glasne žice i jačanje pamćenja. U knjizi je kratka Mocartova biografija, uz popis 16 dela i njihovih izvođača, koji “sviraju”u ovoj zvučnoj knjizi.

Za upoznavanje sa operskim svetom Peca je izabrao parisku “Operu”, u koju je otišao sa svojom najboljom drugaricom MiMi, ali su “izgubili” vodiča, pa sami otkrivaju pozorišni svet iza scene. Uz priču o ovom muzičkom žanru na kraju knjige nalazi se popis 11 operskih numera koje se čuju u knjizi, sa imenima izvođača.

Parižanska Magali le Iš, studirala je dizajn u Strazburu, gde je specijalizirala ilustraciju. Vratila se u Pariz gde radi kao pisac i ilustrator u novinama i u izdavaštvu za decu. Njen serijal o Peci – u francuskom originalu Paku, zasad ima devet epizoda, u kojima Peca upoznaje afričke ritmove, disko, džez, rok muziku, ide u Argentinu, voli Vivaldija.

Objavljivanjem ovih “zvučnih” knjiga, u prevodu Ivane Ignjatović, “Kreativni centar” učinio je korak ka približavanju klasične muzike najmlađim slušaoci, na čemu “Beogradska filharmonija” pionirski radi sviranjem koncerata za bebe.

„Muzičke aktivnosti kod dece počinju od prvog dana i imaju važan uticaj na celokupni razvoj, kako intelektualni tako i socioemocionalni. Sve oko deteta je muzika. Od zveckanja prvih zvečkica, preko pljeskanja ručicama dok pevušimo taši-taši, do sviranja pravih ili improvizovanih instrumenata. Muzika budi radoznalost i drži pažnju male dece. Muzičko iskustvo povećava sposobnost deteta da prati, uči, koncentriše se, usvaja nova iskustva i za njima traga. Deca koja vreme provode pevajući, igrajući se, i krećući se zajedno sa drugom decom, imaće više samopouzdanja i samosvesti, razviće veštine koncentracije i pažljivog slušanja. Muzika utiče i na kreativnost i stimuliše istraživanje“, kaže Natalija Panić iz “Kreativnog centra”.

Prema njeni rečima, “zvučne” knjige dobro su prihvatili i deca i roditelji u Srbiji. „Značaj ovih knjiga vidimo u tome što deci približavaju muziku kakvu većina ranije nije čula. Uživanje u slušanju kratkih odlomaka numera klasične muzike pri listanju i čitanju ovih zvučnih knjiga, predstavlja odličan podsticaj za slušanje dela klasične muzike i odličnu osnovu za dalje negovanje muzičkog ukusa i sticanje bogate muzičke kulture“, napominje Natalija Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari