Učesnici kampanje „U ime kulture“ su danas u Beogradu, ispred Ministarstva kulture i informisanja, priredili performans da bi skrenuli pažnju na nepostojanje dečijeg kulturnog programa na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Transparentima protiv rijaliti programa i čitanjem recitacija učesnicu su ukazali da je nedostatak dečijeg programa poledica predloga zakona koji se nalazi pred poslanicima parlamenta.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović rekao je da je jedan od ciljeva performansa i da ukaže na „restriktivan Zakon o referendumu i inicijativi, uprkos kome je skupljeno više od 40.000 potpisa“.

„Podnećemo Ustavnom sudu inicijativu o neustavnosti ovog zakona, ovim se krše prava građana na učestvovanje u odlučivanju. Uprkos potpisima Narodna skupština još uvek nije odlučila“, kazao je Manojlović.

On je naveo i da Udruženje traži da se institucije izjasne o ovoj inicijativi.

„Ukoliko se inicijativa ne usvoji i dalje ćemo imati problem kršenja postojećeg zakona, ali i promovisanja nasilja, pornografije i drugih negativnih pojava“, rekao je Manojlović.

Manojlović je podsetio i da su REM-u podnete prijave vezane za vređanje profesora Filizofskog fakulteta Danijela Sinanija, ali i za scene oralnog seksa koje su nezakonito emitovane u rijalitiju „Parovi“.

„Smatramo da je pola sata kulturnog programa za decu i pola sata za maloletnike minimum koji se može ispuniti“, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari