Pesme crnih američkih robova sporne u interpretaciji belaca? 1

Montrealski džez festival jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Kanadi.

Ove godine, nakon što su nekoliko dana bili zasuti optužbama za zloupotrebu kulture, organizatori su bili prinuđeni da sa repertoara skinu scensko delo „Slav“ čiji su autori dramaturg i pozorišni reditelj Rober Lepaž i pevačica Beti Bonifasi, prenosi madridski Pais. Okosnicu ovog dela čine pesme crnih američkih robova. Glavna uloga poverena je Beti Bonifas, i koju na sceni prati još šest žena. Ona i još četiri umetnice su bele puti, dok su dve umetnice crne. Upravo ova činjenica je pokrenula proteste i lavinu poruka na društvenim mrežama, što su zabeležili i kanadski mediji.

Saopštenjem se oglasila i direkcija festivala koja je svoju odluku da delo ukloni iz programa obrazložila željom da podstakne inkluziju i dijalog među zajednicama. „Izvinjavamo se onima koji su uvređeni, to nam ni u kom slučaju nije bila namera“, navodi se u dokumentu.

Sve je počelo 26. juna pred premijeru dela „Slav“. Mediji prenose da se ispred Teatra Novog sveta, gde se predstava održavala, okupilo oko stotinak ljudi. „Čvrsto verujemo da je ‘Slav’ čist slučaj zloupotrebe kulture zato što pesme američkih crnih robova nisu nastale da bi se belci o njih okoristili. Neprihvatljivo je da bele žene budu našminkane i odevene kao crne robinje“, izjavio je hip-hop pevač iz Montreala Lukas Čarli Rouz, organizator protesta koji su trajali nekoliko dana.

Nekoliko sati nakon prvog protesta, Lepaž i Bonifasi oglasili su se statusom na Fejsbuku. „Prema našem mišljenju, dužni smo da, bez obzira jesmo li belci ili crnci, obratimo pažnju i pokušamo da rasvetlimo najmračnije epizode iz naše istorije kako bismo odatle izvukli nešto pozitivno. Muzika i pozorište su bez sumnje dve najplemenitije forme stvaranja koje pomažu da to i postignemo.“

Festival je pre izbijanja protesta stao iza ovog scenskog dela: „Tokom 39 godina održavanja festival je bio i ostao sinonim za globalno mesto, na kome nikada nije bila važna ni rasa, ni pol, ni religija, gde su sva ljudska bića bila i ostala jednaka“, rečeno je iz direkcije. Ulaznice za prvih pet izvođenja su bile rasprodate, bilo ih je planirano još jedanaest. Nakon definitivnog otkazivanja organizatori su morali onima koji su kupili ulaznice da vrate novac.

Početkom ove nedelje na društvenim mrežama osvanula je peticija koju je potpisalo 1.500 predstavnika različitih nevladinih organizacija i civilnog društva koji su tražili skidanje „Slava“. Zbog cele situacije ima umetnika koji su otkazali svoje učestvovanje na festivalu. Tako je američki pevač Mozes Samnio otkazao svoj koncert na festivalu i održao ga na alternativnoj lokaciji.

Celo ovo zamešateljstvo izazvalo je brojne javne reakcije. „Ovde je reč o kulturi ljudi koji su bili marginalizovani. Ne možemo se ponašati kao da nas se to ne tiče. Crnačka zajednica mora da bude prisutna“, rekla je aktivistkinja Rouz Pejs.

Suprotnim stavom oglasio se i antropolog Serž Bušar, koji je u izjavi za kanadski Nacionalni radio kazao: „To je nadrealno. Ne mogu da verujem kako se odgovorne i inteligentne osobe žale i tvrde da belci ne mogu da pevaju crnačke pesme.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari