Pesnička štafeta u 60 škola 1

Prepoznatljiva i dugotrajna pesnička manifestacija zrenjaninske Gradske biblioteke ove godine biće posvećena rano preminulom pesniku Igoru Kolarovu.

Sem toga, ovoga proleća prvi put od osnivanja Pesničke štafete njeni domaćini su pet pesnika. Gostujući voditelji manifestacije su Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Dušan Pop Đurđev, Branko Stevanović i Dejan Aleksić.

– Pet stvaralaca za decu i mlade ove godine vodiće manifestaciju. „Pesnička štafeta“ predvođena bibliotekarima i piscima, posetiće prema rasporedu 60 škola Srednjeg Banata i opštine Titel. Preko 10.000 dece pratiće manifestaciju, a oko 3.000 mladih svoje stihove predstaviće gostujućem pesniku i ući u konkurenciju za nagrade, objašnjava Jelena Đorđević Perc iz GNB Zrenjanin. Biblioteka je ovim povodom objavila knjigu koja prati manifestaciju, jedinstvenu u odnosu na sve do sada objavljene u okviru edicije „Književnost za decu i omladinu“.

– Knjiga „Veliki lepi balon“ sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i stvaralaca koji su ove godine gostujući voditelji manifestacije. Knjigu je ilustrovalo šest eminentnih ilustratora Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić, navodi Jelena Đorđević Perc.

Pesnička štafeta održava se u periodu od 16. do 27. aprila, a prvih dana maja biće proglašeni ovogodišnji najuspešniji učesnici i dodeljene nagrade. U ponedeljak, 16. aprila od 17 časova, u OŠ „Servo Mihalj“ u Mužlji, književnik Uroš Petrović u Aleji pesnika posadiće drvo, kako to pesnici svake godine u pomenutoj školi čine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari