Pijanista Mohamed Šams na koncertu u Zaječaru premijerno izveo kompozicije egipatskih autora 1Foto: Pozorište Zaječar

Vrhunski pijanista, jedan od vodećih egipatskih muzičara, Mohamed Šams, nakon koncerta u Beogradu i Novom Sadu, sinoć gostovao u Zaječaru. Šams koga svrstavaju među najbolje klasične umetnike mlađe generacije koji živi u Njujorku, posredstvom Ambasade Egipta u Beogradu, koncertira u nekoliko gradova u Srbiji.

Zaječarskoj publici pijanista Mohamed Šams predstavio se sa šest kompozicija popularnih egipatskih kompozitora za koje su pojedini aranžmani napisani neposredno pred put u Srbiju.

-Publika je uživala u premijernom izvođenju kompozicija egipatskih autora, koje ni beogradska publika na koncertu pre nedelju dana nije imala prilike da čuje. Takođe, izveo je i “Кarmen fantaziju” u aranžmanu čuvenog pijaniste Horovica, što je jedan od najvirtuoznijih aranžmana za solo klavir – kažu u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” Zaječar, u čijoj je pozorišnoj sali održan pijanistički resital.

Šams je zajedno sa Jovankom Višekrunom Janković sinoć izveo i “Slovenske igre” Antonjina Dvoržaka.

Sinoćnjem koncertu prisustvovao je i egipatski ambasador u Srbiji Amr Alguvejli, za koga je kao i za duo Mohamed Šams – Jovanka Višekruna Janković, pre koncerta u gradskoj kući u Zaječaru gradonačelnik Boško Ničić organizovao prijem.

Izražavajući zadovoljstvo zbog još jedne posete Zaječaru, ambasador Alguvejli je kazao da kulturna saradnja oslikava zajedničke planove.

– Gospodin Šams je nakon nastupa u Beogradu i Novom Sadu rešio da održi koncert i u Zaječaru, što pokazuje našu želju da imamo saradnju sa ovim gradom. Sa gradonačelnikom sam imao čast da razgovaram i o infrastrukturnim projektima u Zaječaru, koje ćemo promovisati potencijalnim egipatskim investitorima – kazao je ambasador Alguvejli.

Prema rečima gradonačelnika Ničića, ovo je bio oproštajni susret sa ambasadorom Alguvejlijem, jer od januara dolazi novi ambasador Egipta.

-Nastavićemo svakako saradnju kroz brojne projekte koje smo dogovorili u ranijem periodu, a najvažniji od njih je sređivanje rasvete na Feliks Romulijani. Imam obećanje ekselencije oko pronalaska grada u Egiptu koji će biti partner gradu Zaječaru i da će se razmena i kroz projekte i kroz kulutru nastaviti – rekao je Ničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari