žena sa satomFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Portret Pikasove „zlatne muze“ i tajne ljubavnice, pod nazivom Žena sa satom, prodata je za 139,4 miliona dolara u Njujorku.

To čini sliku „Žena sa satom“ drugom najskupljom slikom čuvenog umetnika i najvrednijim umetničkim delom prodatim na aukciji ove godine bilo gde u svetu, prenosi RTS.

Delo je ponuđeno u sezoni jesenjih aukcija umetnosti u Njujorku, koje mnogi smatraju za najprestižnije na tržištu umetnina. Otišla je ispod čekića kao deo ponude iz kolekcije pokojne filantropke Emili Fišer Landau čija vrednost je procenjena na oko 400 miliona dolara.

Devetocifrena suma plaćena za „Ženu sa satom“, po ceni je odmah iza najskuplje Pikasove slike koja je prodata na aukciji, slike Žene Alžira (Verzija „O“), koja je donela 179,3 miliona dolara, uključujući premiju za kupca, na aukciji 2015. godine.

„Femme à la montre“, u prevodu „Žena sa satom“, je portret umetnikove ljubavnice Mari-Terez Volter koja sedi u stolici nalik prestolu na plavoj pozadini. Isti ručni sat je motiv koji je Piksao koristio i na portretu svoje supruge, balerine Olge Hohlove.

Volterova je imala 17 godina kada je upoznala četrdesetpetogodišnjeg Pikasa u Parizu, a njih dvoje su kasnije stupili u tajnu vezu dok je on još bio u braku sa Hohlovom.

Mari-Terez je postala Pikasova tema u brojnim umetničkim delima, uključujući sliku iz 1932. „Femme nue couchée“ (Gola žena leži) koja je prodata za 67,5 miliona dolara na aukciji 2022. godine.

Pikaso je naslikao „Ženu sa satom“ u ključnoj godini svoje karijere. Sa 50 godina, već je stekao široku slavu do 1932. godine, ali je pojačao svoje ambicije da ućutka kritičare koji su se pitali „da li je on umetnik prošlosti, a ne budućnosti“, prema muzeju „Tate Modern“.

Fišer Landau kupila je sliku od njujorške Galerije Pejs 1968. i držala je prekrivenu u svom stanu na Menhetnu, navode iz aukcijske kuće „Sotheby’s“.

Anonimni kupac je pobedio još dva ponuđača koji su licitirali za ovu sliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari