Piketi, Enar, Šmit... Ko su najznačajniji gosti Međunarodnog beogradskog sajma knjiga? 1foto EPA/ETIENNE LAURENT

Ovogodišnji počasni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će 66. put biti održan od 21. do 29. oktobra, na Beogradskom sajmu (možda poslednji put na sadašnjoj poziciji), Francuska se, kako je saopšteno iz Francuskog instituta u Beogradu, ozbiljno priprema, kako bi se što bolje predstavila.

„Mada program našeg predstavljanja još nije definitivan, šaljemo prvo obaveštenje, da biste na vreme znali koje fenomenalne goste smo pozvali na sajam“, saopšteno je iz FI.

Među ostalim gostima, Beograd će ugostiti Tomu Piketija – jednog od svetski najpopularnijih ekonomista današnjice, koga pozivaju širom sveta (u Srbiji ga, uglavnom, objavljuju Akademska knjiga – Kapital u XXI veku, Kratka istorija nejednakosti, i Karpos).

Tu je i Žilija Kaže – francuska ekonomistkinja, supruga Tome Piketija, rade i nastupaju zajedno sirom sveta (Akademska knjiga objavila je njeno Spasavanje medija. Kapitalizam, participativno finansiranje i demokratija), a planirano je njeno predavanja na temu Sloboda medija.

Erik-Emanuel Šmit – jedan od najprevođenijih i najpoznatijih francuskih pisaca, takođe, biće viđen na Beogradskom sajmu.

Član je Akademije Gonkur, a Laguna je svojevremeno objavila njegove knjige Jevanđelje po Pilatu, Milarepa, Gospodin Ibrahim i cvetovi iz Kurana Veoma je poznat po pozorišnim komadima (Posetilac, Zagonetne varijacije, Mali bračni zločini, Ajnštajnova izdaja, Da krenemo ispočetka…)

Za Sajam knjiga IK Clio objavljuje njegov roman Udeo drugog, koji će biti promovisan u Beogradu i Novom Sadu. Zanimljivo je da je IK Odiseja objavila i njegove dve slikovnice za najmlađe – Sebično slonče i Ostrvo slobode.

Tokom boravka u Beogradu planirano je da Šmit prisustvuje izvođenju njegovog komada Da krenemo iz početka u Madlenianumu. Katrin Kise, poznata francuska romansijerka, koja je dugo živela u Americi, takođe će biti u Sajamskoj reprezentaciji Francuske.

Posetioci Sajma biće u prilici da razgovaraju o njenom stvaralaštvu, posebno o romanu La Définition du bonheur (Definicija sreće), koji uskoro objavljuje Prometej (njen roman Uživati, objavila je Prosveta 2004).

Matijas Enar, koji otvara Sajam knjiga, veliko je ime savremene francuske književnosti, dobitnik Gonkurove nagrade, više izdavača u Srbiji objavilo je njegove knjige (Zona, Busola, Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima, Brevijar za pirotehničare).

Akademska knjiga priprema prevod romana Godišnjia gozba grobarskog bratstva. Enar je jedan od najomiljenijih pisaca našeg regiona, ali je istovremeno jedan od najboljih poznavalaca istorije i kulture ovog regiona.

Tu je i Florans Noavil, romansijerka, književna kritičarka i novinarka. Arhipelag je objavio njene dve knjige – Isak B. Singer (2003) i Vezanost (2014). Nedavno je Galimar objavio njenu biografiju Milana Kundere, koju će predstaviti na sajmu.

Dolazi i Pjer Asulin, francuski pisac, član Akademije Gonkur, koji će predstaviće svoj najnoviji roman Plivač, posvećen čuvenom francuskom plivaču, evropskom šampionu, Alfredu Nakašu (1915-1983).

Konačno, dolazi i Patrik Beson – francuski pisac, dobro poznat srpskoj čitalačkoj publici. IK Čigoja priprema prevod njegovog najnovijeg romana Scene iz mog privatnog života.

U goste dolazi i Toni Valente, fenomenalni mladi strip crtač, koga svrstavaju u autore manfre (francuska manga), i najpoznatiji po serijalu Radiant, u Srbiji ga objavljuje Najkula.

Magali Le Iš, čitaocima sa srpskog govornog područja poznata po ediciji zvučnih knjiga o muzikalnom psu Peci, koje spadaju među najpopularnije dečje knjige na svetu (u čast njenog dolaska Kreativni centar priprema i jedno iznenađenje – prevod njenog autobiografskog stripa Nowhere girl, za koji je dobila silne nagrade).

Sajamski posetioci videće i Florans Obri (njen roman Crni Titan, objavila je Odiseja). Dolazi i terapeutkinja Kristel Pikolen, autorka brojnih knjiga (Vulkan je objavio njene knjige Razmisljam previše i Moje dete razmišlja previše).

Izabel Fimejer, francuska je novinarka i književnica, koja već 25 godina istražuje život i rad čuvene francuske modne kreatorke Koko Šanel i napisala je nekoliko njenih biografija. Planiramo je da sa njom, u Konaku kneginje LJubice, bude organizovano veče posvećeno Koko Šanel…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari