Piscu Milijanu Despotoviću književna nagrada „Nadži Naman“  1Foto: Kolektiv Užice

Milijan Despotović, pisac iz Požege, jedan je od dobitnika književne nagrade „Nadži Naman“(Naji Naaman) za 2018/19. godinu, koju dodeljuje istoimena fondacija u Libanu.

Tu svetsku nagradu, od 2002. godine, dodeljuje međunarodna fondacija koju je 1991. godine, u gradu  Žunjeu (Jounieh), petanestak kilometara od Bejruta, osnovao Nadži Naman, libanski humanista, pisac, promoter kulture, urednik i izdavač.

Nagrada se se dodeljuje autorima najostvarenijih književnih dela u sadržaju i stilu, s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrednosti.

Na ovogodišnjem konkursu, od 2.386 autora koji pišu na 27 svetskih jezika, nagrađeno je 60 pisaca,  a među njima je i Despotović, kao i još nekoliko književnika iz Srbije i regiona, kome je pripala Počasna nagrada za ukupno stvaralaštvo.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u Godišnjoj knjizi nagrada, koju će objaviti Fondacija za besplatnu kulturu „Nadži Naman“ (Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture), a laureati će dobiti i sertifikate za promovisanje u počasne članove Kuće kulture „Nadži Naman“ (Maison Naaman pour la Culture).

Milijan Despotović je rođen 1952. godine u Subjelu, kod Kosjerića. Piše poeziju, prozu, aforizme, književnu, likovnu kritiku, bavi se beletristikom i izdavaštvom, uređuje književni čaosopis „Svitak“. Radovi su mu prevedeni na italijanski, francuski, španski, engleski, nemački, mađarski, slovenački, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedonski, turski, ruski, japanski, grčki i jermenski jezik.

Kanadski časopis „Levres urbaines“, je 1997. godine, posvetio svoj 29. broj poeziji Milijana Despotovića (u prevodu Mirjane Mihajlović iz Niša) i kanadskog pesnika Adre Rua.Objavio je 49 knjiga i zastupljen je u više domaćih i svetskih antologija savremene i haiku poezije. Živi i stvara u Požegi i Subjelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari