Pismo iz Atine: Dno ljudske piramide 1Foto:Lična arhhiva

Avram Maslov je sačinio piramidu hijerarhije čovekovih potreba u svojoj Teoriji ljudske motivacije 1943. godine, u vremenu veoma sličnom sadašnjem. Moj deda po majci je tada bio negde na polovini zatočeništva u logoru Osnabrik u Nemačkoj.

Osnova te piramide su primarne fiziološke potrebe (žeđ, glad, san, stanište). Sledi osećaj sigurnosti kroz standardizaciju tih sigurnih i postojanih uslova života.

Danas je recipročan zalihama toalet-papira i poverenju u vlast i vladaoce, koje ionako svi slušamo, bilo da živimo u autoritarnom, bilo u demokratskom režimu. Pa, ni tad nisu svi konclogori bili isti! Kada zadovoljimo te osnovne animalne potrebe prelazimo u sferu emocionalnog, socijalnog i duhovnog. Sledeći nivo bio bi osećaj prihvaćenosti, da nismo sami i da jesmo voljeni. Realizacija tih potreba je u prepoznavanju i poštovanju od sredine kojom smo okruženi. Da bismo funkcionisali neophodan je bar jedan čovek ne bi li nam ulio snagu, dao volju, uzrokovao samopoštovanje.

Neka to bude makar i jedno “sviđanje” koje je neko poklonio našoj objavi na nekoj elektronskoj društvenoj mreži. Ispunimo li ove osnovne potrebe u ovoj piramidi – idemo na sam vrh! Samoaktualizacija, realizacija sebe kao Kreacije umetničkog dela. Stari Sokrat je jedan primer. Ali, kako da se posvetimo toj sferi bivstvovanja kada smo zarobljeni u onom donjem materijalnom delu, realno ugrožene egzistencije i uz dodatnu sluđenost sopstvenim atavističkim kontemplacijama o tome šta bi sve moglo da krene naopako i po zlu.

Razmišljam kako je deda preživeo egzekucije svojih saboraca na metar od sebe. Da li je njemu bilo lakše nego nama? Imao je sigurnost tih trideset grama bajatog hleba i činijicu prljave vode dnevno. Ne bi preživeo sve te strahote i strahove da se nije, ipak, uzdigao do najtvrđih Šaolin i drugih monaha. Ali, oni su imali vekovne tehnike koje su im se prenosile od samog rođenja. Ne verujem ni da su u bogu pronalazili spasenje. Bog je ostao izvan kapija logora predratnih jugoslovenskih ratnih oficira. Bog ne postoji tamo gde vladaju bolesni sadistički dvonošci. Posle savezničkog bombardovanja tog logora, na samom kraju rata, vratio se kući vozom. Tako je i otišao. Samo što je sada bilo više mesta u vagonima, a i deda je imao trećinu telesne mase posle tog četvorogodišnjeg posta. Čitao je Bertranda Rasela.

Ljudski rod je danas većinski u dnu piramide. I oteglo se u vremenu takvo življenje! Naš bogočovek se uzdigao na nebo trećeg dana svoje smrti, mi se nismo ni pedalj odmakli posle dva milenijuma, ni uz sve zapovesti, jevanđelja, dostignuća, svemirskih brodova, automatizacije, globalnog interneta…

Upravo sada više nego ikad, u ovoj teskobi izolacije i apsolutnoj tišini zaustavljenog kretanja i vremena možemo da dokažemo validnost onog eksperimenta 100 + 1 majmun iz 1952. godine. Ne zna se ko je bio prvi, takozvani nulti pacijent, ali je eksperimentom utvrđen taj prvi majmun koji je oprao blatnjavu krtolu i preneo “znanje” svom rodu planetarno da su oprane krtole jestive. Svest svakog od nas je povezana s nevidljivim kolektivnim poljem – morfičkim. Svaki član grupe doprinosi kolektivnom polju, a totalna svest tog morfičkog polja je dostupna svakoj individui grupe. Sloboda ili smrt!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari