Nakon završetka 58. berlinskog filmskog festivala, koji je ove godine trajao od 7. do 17. februara, prvi utisci štampanih medija u Nemačkoj su da, gledajući dobitnike Zlatnog i Srebrnog medveda, nagrade odlaze delima sa snažnom porukom. Glavna nagrada pripala je „Specijalnoj jedinici“ brazilskog sineaste Žorža Padilja, filmu koji prikazuje nasilje i korupciju u policijskoj jedinici koja je poslata da od kriminalaca očisti favelu u Rio de Žaneiru.

Nakon završetka 58. berlinskog filmskog festivala, koji je ove godine trajao od 7. do 17. februara, prvi utisci štampanih medija u Nemačkoj su da, gledajući dobitnike Zlatnog i Srebrnog medveda, nagrade odlaze delima sa snažnom porukom. Glavna nagrada pripala je „Specijalnoj jedinici“ brazilskog sineaste Žorža Padilja, filmu koji prikazuje nasilje i korupciju u policijskoj jedinici koja je poslata da od kriminalaca očisti favelu u Rio de Žaneiru. Srebrni medved dodeljen je kontroverznoj „Standardnoj operativnoj proceduri“ Erola Morisa, koji je podsetio svet na sistematsko mučenje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib, delo pripadnika američke vojske. To je, inače, bio prvi dokumentarac prikazan u takmičarskoj konkurenciji Berlinala.
Jan Šulc Odžala, glavni kritičar berlinskog dnevnika Der Tagsspiegel, kaže da je izbor žirija označio povratak festivalskim korenima u nagrađivanju filmova sa porukom. „Dva filma, koji su trijumfovali, izgledaju kao uvodni članci u novinama – njihova estetika, koja se može dovesti u pitanje, ovoga puta nije stavljana na dnevni red“, kaže on. Hans Georg Rodek, kritičar koji piše za Welt am Sonntag, pozdravlja „pametan“ izbor žirija, uz napomenu da je Padiljo, u svom delu, ponudio britku kritiku društva. „Padiljo istražuje skoro sve slojeve brazilskog društva – siromahe, dilere, policajce između korupcije i poštenja, nevladine organizacije, intelektualnu elitu koja se žali zbog droge iako i sama uživa u njoj“, piše on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari