Pobednici Slobodne zone filmovi "Jadnici" i "Čudovišta" 1Foto: Adi Marineci

Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji festivala Slobodna zona pripala je filmu „Jadnici“ reditelja Lađ Lia, a u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana dodeljena je filmu „Čudovišta“ reditelja Mariusa Olteanua.

O prvom su odlučivali članovi međunarodnog žirija – direktor Filmskog festivala u Marseju Žan Pjer Rema, filozof i programski koordinator Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Peatr Milat i režiser Vladimir Blaževski, a o drugom: producent Gijom De Sej, montažerka Nataša Pantić i istraživač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić.

Nagradu u kategoriji Human Rights odneo je film rediteljke Dane Budisavljević, koji je ove godine privukao najviše pažnje, „Dnevnik Diane Budisavljević“. Stoga ne čudi da je upravo ovo ostvarenje osvojilo nagradu publike. Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film „Razgovor o drveću“. Za film „Umetnost sećanja“ posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je režiserki Jeleni Radenović. Srednjoškolski žiri u selekciji 14+ za najbolji film proglasio je „Zvezda od sto kila“ rediteljke Mari-Sofi Šambon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari