"Počasno Srce Sarajeva" britanskom glumcu Timu Rotu 1Foto: EPA/ANDY RAIN

Britanski glumac Tim Roth primće nagradu „Počasno Srce Sarajeva“ za svoj izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Britanac prepoznatljiv po sjajnoj interpretaciji akcenata svoj debi u glumačkim vodama doživeo je 1982. godine u TV filmu „Made in Britain“, gde je glumio mladog skinheada – Trevora.

Godinu kasnije ostvario je saradnju sa čuvenim režiserom Mikeom Leighom na filmu „Meantime“, za koji i danas tvrdi da mu je jedan od najdražih projekata na kojima je radio. Do preseljenja u Los Anđeles gde je ostvario svoj puni potencijal i dosegao slavu, Rot je sarađivao i sa Stephenom Frearsom na filmu „The Hit“, a 1990. godine glumio je i Vinsenta Van Goga i filmu „Vincent and Theo“.

Pomenute devedesete godine njegov talenat je prepoznao Kventin Tarantino, koji ga je uvrstio u postavu filma Reservoir Dogs, gde je glumio Mr. Orangea. Moglo bi se posle ovoga napisati da je ostalo istorija – no Rot je nastavio oduševljavati publiku širom sveta svakom narednom ulogom.

Tarantino mu je 1994. godine poverio i ulogu u „Pulp Fictionu“, a sarađivali su i na filmu „Four Rooms“, čiji je jedan segment režirao Tarantino.

Do kraja devedesetih godina etablirao se u jednog od najprepoznatljivijih glumaca današnjice, a spisak režisera sa kojima je sarađivao je impresivan: Vudi Alen, Giuseppe Tornatore, Frensis Ford Kopola, Tim Barton, Alexandre Rockwell, Michael Steinberg i mnogi drugi.

Publici je takođe poznat po TV seriji „Laži me“ iz 2009. godine.

Rot se 1999. godine okušao i kao režiser, a njegov film „The War Zone“ prošao je jako opaženo i kod publike, ali i kod kritike. Od 2010. godine je u producentskim vodama. Izvršni producent je serije „Laži me“, ali i filmova 600 Miles i Chronick.

U filmografiji za 37 godina staža u glumi ima zabeleženih 106 uloga na filmu i televiziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari