Počela promocija Nišvila 2018., prvi koncerti održani u Sofiji 1Prvi koncerti u Bugarskoj Foto: Vesna Torović (arhiva)

Nišvil džez festival 2018. (Nišville jazz festival) započeo je promociju ovogodišnjeg programa koncertom u Sofiji, u klubu na otvorenom Majmunarnika, u jednom od gradski parkova.

Bendovi Wild Side, Irish Clovers, Coffee shop i Duvački orkestar Žarka Stamenkovića, koji će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu, ponudili su proplog vikenda bugarskoj publici širok izbor- od roka i džeza, preko irske muzike, do balkanskih trubačkih tonova.

Koncertom u Sofiji najavljen je ovogodišnji Nišvil,koji će trajati od 3. do 12. avgusta, a na kojem će na 20 stejdževa nastupiti oko 1.000 izvođača i biti izvedeno 250 programa. Nišvil ove godine beleži 24. izdanje pod tim imenom, a 35.to od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja.

Na glavnom stejdžu (main/earth stejdžu) osim zvučnijih imena iz SAD i Evrope učestvovaće i muzičari iz Kine i Rusije. Publika će između ostalih moći da čuje The Manhattan Transfer, Gipsy Kings, Kenny Garrett, Lisa Simone, Inner Circle, Omarr Hakim, Matt Bianco, Black Art Jazz Collective i druge.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 9. avgusta, nastupiće Monségur Youth Big Band sa Guests from Niš, Lazar Tošić Quintet, Hartyga, Kenny Garrett, Inner Circle i The Paz Band. Sledeće večeri nastupiće Wojcinski Szmanda Quartet, Vein Trio, Dimitry Baevsky Quartet, Omar Hakim & Rachel Z, Manhattan Transfer, The Juke Joint Royals i Ruth Koleva. U subotu će muzicirati nastupiti bendovi Motel Kaiju, Big Band Grosuplje, Project Grand Slam, Lisa Simone, Matt Bianco i Frank Solivan & Dirty Kitchen. Završne večeri, u nedelju 12. avgusta, publika će moći da čuje Ural Dixieland Band, Kestutis Vaiginis Quartet, Black Art Jazz Collective, Li Xiaochuan Quintet, Gipsy Kings ft. Paco Bailardo i Najda South Side Orchestra.

Osim muzičkih nastupa, na festivalu će biti organizovan i niz pozorišnih predstava, filmski program, izložbe i drugi sadržaji. Najavljeno je i otvaranje džez muzeja u turskom Hamamu u Tvrđavi.

Prema rečima direktora Nišvila Ivana Blagojevića, za organizaciju ovogodišnjeg festivala potrebno je ukupno oko 63 miliona dinara. Grad je izdvojio 25 miliona dinara, a Ministarstvo kulture- tri miliona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari