Počelo snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću 1Foto: Promo

U rodnom gradu Zorana Radmilovića, Zaječaru, započelo je snimanje dokumentarnog filma Glumčina . Saradnik na scenariju filma posvećenog Zoranu Radmiloviću je glumac Milan Caci Mihailović,  reditelj Vladimir Ristić, producent  je Siti produkcija iz Niša , a koproducent zaječarsko Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“. 

– Publika će Glumčinu  premiejrno videti iduće godine, a povod su dva jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ – kazao je direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Na danas održanoj konferenciji za novinare osim Đuričića  govorio i Milan Caci Mihailović, ističući da je sa Zoranom Radmilovićem radio u brojnim predstavama, ne samo u Radovanu III i da je zato pristao da svoje iskustvo i sećanja prenese ljudima koji rade film.

– Ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već  35 godina, ali zahvaljujući njegovom delu on je izuzetno prisutan i dan, danas – rekao je Caci Mihailović.

Prema njegovim rečima značaj filma je veliki, snima se u Zaječaru mestu u kome je  Zoran rođen, u dvorištu u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u Zaječaru koji su obeležili njegov život.

– Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih „poslastica“ kao što je kafana „Koštana“, prava birtija. Naročito mesto u njegovom životu zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave, kao i zgrada gimnazije koju je pohađao, a koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang – kazao je Milan Caci Mihailović, naglašavajući  da se godinama bori protiv zaborava knjigama sećanja „Uspomenari“ 1, 2 i 3, a u pripremi je i „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ koji će biti promovisan na ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića.

Kako je to rekao reditelj filma Vladimir Ristić film će biti mozaičnog tipa i osim linije koja prati Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča, sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu među kojima su Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi.

– Veliki oslonac će biti arhivski materijal,ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije – rekao je Ristić naglašavajući da je ogromna odgvornost i još veća čast raditi film o Zoranu Radmiloviću, jednom od najvećih srpskih glumaca.

Glumčina će biti deveti film Siti produkcije i dugogodišnja je želja producenta filma Olivera Paunovića.

– Zoran Radmilović nije običan glumac, Zoran je kako ga u Zaječaru zovu Glumčina, pa se zato i film tako zove –  rekao je Paunović, dodajući da je u planu da film o Zoranu Radmiloviću zatvori Filmske susrete u Nišu iduće godine i nakon toga prikazan na 30. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“.

Pored toga biće prikazan na brojnim festivalima dokumentarnih filmova, među kojima je i  Festival dokumentarnog srpskog filma u Čikagu, a plan je da se emituje i na nacionalnim i na lokalnim televizijama.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeno je da će u vreme ovogodišnjih „Dana Zorana Radmilovića“  biti  postavljena izložba radova sestričine Zorana Radmilovića, Selene Vicković, naše afirmisane slikarke i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari