Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Festival evropskog filma otvoren je u maju prošle godine u Zaječaru pod motom „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost“ i nakon gostovanja širom Srbije, završava se projekcijama u Beogradu u prostorijama EU info centra.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je da pošto je festival širom zemlje videlo više od 6.000 posetilaca i u završnici u Beogradu donosi najbolje od evropske kinematografije i pozvao Beograđane da se pridruže. Prema njegovim rečima, inicijativa otkrivanja i istraživanja srpske i evropske kulturne baštine kroz film se nastavlja i ove godine. S obzirom na to da Rumunija predsedava Evropskom unijom, beogradsko izdanje festivala otvario je rumunski film „Rođendan“ iz 2014. koji je režirao Dan Kišu.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Kristina-Oana Popa istakla je da je kinematografija Rumunije ostvarila izvanredan povratak u proteklih 15 godina. Kao članica i predsedavajuća EU, prepoznajući moć kulture, želimo da pokažemo da nas kultura ujedinjuje u različitostima, poručila je Popa. Koordinatorka Festivala evropskog filma Marija Stevuljević izjavila je da će publika u videti čak 27 ostvarenja najnovije evropske produkcije.

Na ova način u organizaciji Delegacije EU u Srbiji u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) publika je u 14 gradova šiom Srbije mogla vidi te fenomenalne filmove, kao i sada u Beogradu, navela je ona. Ulaz na sve projekcije u EU info centru u Beogradu je slobodan, ali ulaznice je potrebno rezervistai.

Povezani tekstovi