Počinje Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad 2019“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Osnovana 1994. godine Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ svrstana je u kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Zaječar.

Svake godine u Gamzigradskoj banji, nedaleko od kasnoantičkog lokaliteta Felix Romuliana, ova kolonija otvori vrata umetnicima različitih generacija i estetskih opredeljenja (akademski slikari, vajari, keramičari, umetnički fotografi..) a njihovi radovi bivaju prezentovani na izložbama u Zaječaru i gradovima u Srbiji.

Na prošlogodišnjoj je učestvovalo petnaestoro umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Francuske i izložbom njihovih radova večeras će u Klubu kulture „Naše mesto“ u Kotlujevcu biti otvorena ovogodišnja, inače 26. Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“. Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad 2019“, 26. po redu, biće organizovana u Gamzigradskoj banji. Organizator kolonije, koja će se odvijati od 20. do 28.avgusta je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Uoči početka likovne kolonije „Gamzigrad 2019“ u ponedeljak veče je završnim koncertom u sali zaječarskog pozorišta, završen šestodnevni 6. Kamp klasične muzike. Ove godine kamp je okupio 50 polaznika iz Srbije, Španije, Švajcarske, Slovenije, Italije, Severne Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine kojima su predavači bili profesori sa muzičkih akademija u Beogradu i Novom Sadu.

Kamp je, kako ocenjuje Milan Dujmović, direktor kampa i udruženja Srpski muzički centar iz Beograda,u popunosti ispunio očekivanja organizatora i ostvario cilj – edukaciju mladih iz oblasti klasične muzike na najvišem nivou, sa tendencijom popularizacije umetničkemuzike, razvoja i afirmacije muzičkih talenata. Uz zaječarsko pozorište, organizaciju kampa potpisuju Srpski muzički cenatr, OŠMO „Stevan Mokranjac“ i Narodni muzej Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari