Počinje Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma 1Foto: Stanislav Milojković

Projekcijom ruskog ostvarenja “Superdeep” Arsenija Suhina, sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, večeras će svečano biti otvoren 4. Ravno selo Međunarodni festival debitantskog filma.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano još pet filmova koji su u trci za nagrade – „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Smotaj i pali“ češkog reditelja Adama Hobzika, mađarska porodična drama „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme “ Lili Horvat, „Potencijalni kandidat“ slavnog turskog scenariste i glumca Erdžana Kesala, koji se ovim tragikomedijom prvi put predstavio kao reditelj igranog filma, i „Jedini izlaz“ Darka Nikolića.

Gost selektor glavnog programa, Dragan Jeličić, kaže da 4. Ravno Selo u svom četvrtom izdanju po prvi put traje četiri dana, po prvi put ima šest filmova u konkurenciji, i po prvi put se ozbiljnije širi put kinematografija čiji su narodi ostvarili značajan kulturni uticaj na prostoru Vojvodine, ali i čitave Srbije.

– Najbolji mađarski film godine, svetska premijera češke komedije sa našim eminentnim glumcem Peđom Bjelicom, ruski blokbaster sa našom mladom glumicom, turski triler holivudskog ugođaja i dva najuspešnija srpska filma godine, garancija su da će publika, ali i gosti festivala imati u čemu da uživaju prva četiri julska dana, pod, nadajmo se, vedrim, ali ne i vrelim nebom – najavljuje Jelčić.

U programu “Lice u fokusu” ove godine je glumica Tamara Dragičević, koja će večeras zvanično proglasiti festival otvorenim.

Pre projekcije filma otvaranja “Superdeep”, biće upriličen koncert filmske muzike, na kojem će u pratnji Novosadske filharmonije kojom diriguje Mikica Jevtić nastupiti prvakinja beogradske opere Sanja Kerkez, glumice Danica Maksimović, Vanja Milačić i Srna Đenadić, kao i Ravnoselac Luka Maraš, a specijalni gost koncerta je američki glumac Adam Devenport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari