Počinje Vršačka pozorišna jesen 1foto Aleksandar Avramesku

Međunarodni festival klasike Vršačka pozorišna jesen održaće se od 25. septembra do 1. oktobra u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, pod sloganom „Svedočanstvo vremena“. Ovogodišnji selektor, dramaturg Branislav Nedić, rekao je da se, birajući predstave, rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i „običnog“ gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

Festival otvaraju Vrščani svojom predstavom „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“ Dušana Kovačevića, a u režiji Dušana Petrovića.

Narodno pozorište Užice 26. septembra izvešće predstavu „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.

Narodno pozorište iz Beograda učestvovaće sa dve predstave i to: 27. septembra sa predstavom Henrika Ibzena „Nora – lutkina kuća“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a 29. septembra sa predstavom „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića.

Srpsko Narodno pozorište će 30. septembra izvesti višestruko nagrađivanu predstavu Momčila Nastasijevića „Kod večite slavine“ u režiji Sonje Petrović.

U pratećem programu gostovaće predstava „Ministarka“ NP „Bora Stanković“, Vranje, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića i u čast nagrađenih Kruševačko pozorište izvešće „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića.

Žiri festivala u sastavu Valentin Vencel, reditelj, glumac i direktor pozorišta Ujvideki Sinhaz, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja, i Nataša Petrović, glumica Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, dodeljivaće nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca „Tomislav Pejčić“ i specijalnu nagradu, dok će dijaloge o pozorištu nakon svih festivalskih izvedbi u okviru okruglog stola voditi teatrološkinja Jelena Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari