Podrška našim filmovima "Mama" i "Brod budućnosti" na konkursu Hrvatskog audiovizualnog centra 1Foto promo/HAVC

Posle Javnog konkursa za podsticaj filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim učešćem, podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), može da očekuje šest projekata iz regiona.

Kako je odlučeno na 46. sednici Hrvatskog audiovizualnog veća, u trećem sazivu, među podržanim projektima su i dve većinske srpske produkcije.

„Brod budućnosti“ reditelja Jovana Arsenića, kome iz fonda HAVC stiže podrška od 66.361,40 evra (hrvatski koproducent je Terminal 3).

Ovaj projekat podržao je Filmski centar Srbije jula prošle godine, na Konkursu za sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film), a nastaje u okrilju beogradske produkcijske kuće Art & Popcorn.

Reditelj Nikola Ležajić za projekat filma „Mama“, kao podršku HAVC može da očekuje 63.706,95 evra, a njegov hrvatski koproducent je kuća Nukleus Film iz Zagreba.

Ležajića je, takođe, prethodno podržao FCS, na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova jula 2021.

Na upravo završenom konkursu HAVC, „prošla“ je i jedna manjinska srpska koprodukcija – projekat “Iskupljenje”, slovenačke rediteljke Sonje Prosenc, kojoj iz hrvatskog fonda stiže 59.725,26 evra.

Kako je objavio FCS, glavni producent ovog filma je Monno iz Slovenije, a koproducenti su Living Pictures iz Srbije,Incipit iz Italije i Wolfgang & Dolly iz Hrvatske.

Projekat igranog filma “Iskupljenje” dobio je finansijski podsticaj ovogodišnjem konkursu FCS za manjinske koprodukcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari