Podrška Srbiji u slučaju da Kosovo ponovi zahtev za prijem u Unesko 1

Ministri kulture Srbije i Grčke Vladan Vukosavljević i Lidija Konjordu izjavili su juče da nemaju informaciju da je grčki diplomata Dimitrije Moskopulos, bivši specijalni posrednik Evropske unije za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i šef Kancelarije Grčke u Prištini, sada savetnik za kulturno i versko nasleđe u Vladi Kosova.

Iako je Moskopulos u novom zvanju davao izjave medijima na KiM, Lidija Konjordu, koja na Vukosavljevićev poziv boravi u poseti Srbiji, izjavila je juče za naš list da će proveriti o čemu se radi odmah po povratku u Atinu.

Vukosavljević je juče, između ostalog, izjavio da je od grčke koleginice „dobio principijelnu podršku u uveravanja da će Grčka nastaviti da podržava vitalne interese Srbije na Kosovu i Metohiji kad je reč o zaštiti naših spomenika kulture, od kojih je četiri pod zaštitom Uneska“.

– Dobili smo uveravanja da će naši grčki prijatelji nastaviti da podržavaju principijelni stav države Srbije o našem kulturnom nasleđu i u slučaju da takozvano Kosovo ponovi svoj zahtev za prijem u Unesko tokom ove godine – naglasio je Vukosavljević.

On i Lidija Konjordu složili su se u oceni da su njihovi jučerašnji razgovori bili „plodni“ – dogovoreno je, između ostalog, da se „tokom sednice vlada Srbije i Grčke, koja će najverovatnije održati u julu, obnovi program o saradnji dve zemlje u oblasti kulture“.

– Ova poseta je nastavak izuzetno uspešne višedecenijske saradnje Srbije i Grčke u oblasti kulture i samo joj je dala novi zamah. Mi smo postigli izuzetno visok stepen saglasnosti o pitanjima neophodnosti daljeg jačanja saradnje u svim oblastima kulture – rekao je Vukosavljević juče na otvaranju izložbe replika eksponata kikladske kulture u Skupštini grada Beograda u okviru Grčkih dana u prestonici Srbije.

Ministarka Lidija Konjordu je ukazala na „povezanost kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kao centra novih kreacija i održivog razvoja, što je jako bitno u Evropi koja se neprekidno manja“. Kako se juče čulo, Srbija i Grka će nastaviti da unapređuju međusobnu saradnju ne samo oko zaštite kulturnog nasleđa, nego i u oblasti savremenog stvaralaštva, razmene pozorišnih predstava, prevođenja savremenog književnog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari