Film „Pokajanje“ Džoa Rajta, adaptacija bestseler romana Iana Mekjuana, dobio je britansku BAFTA nagradu kao najbolje ostvarenje u 2007 godini. Iako se očekivalo da će Danijel Dej Luis (na fotografiji) dobiti priznanje kao najbolji glumac, za „Biće krvi“ Pola Tomasa Andersona, malo iznenađenje predstavljao je trijumf Marion Kotijar u ženskoj konkurenciji, za rolu Edit Pjaf u „Životu u ružičastom“.

Film „Pokajanje“ Džoa Rajta, adaptacija bestseler romana Iana Mekjuana, dobio je britansku BAFTA nagradu kao najbolje ostvarenje u 2007 godini. Iako se očekivalo da će Danijel Dej Luis (na fotografiji) dobiti priznanje kao najbolji glumac, za „Biće krvi“ Pola Tomasa Andersona, malo iznenađenje predstavljao je trijumf Marion Kotijar u ženskoj konkurenciji, za rolu Edit Pjaf u „Životu u ružičastom“. Naime, očekivalo se da je glavni favorit Kira Najtli za „Pokajanje“, ili bar Džuli Kristi za „Away From Her“.
Na dodeli nagrada Britanske akademije filmskih i televizijskih umetnosti, „Pokajanje“ je moglo da ponese i titulu najvećeg gubitnika, pošto je imalo 14 nominacija, a samo dva trijumfa. Ova romantična drama o ljubavi i smrti u Drugom svetskom ratu, osvojila je nagradu još samo u kategoriji produkcijskog dizajna. S druge strane, „Život u ružičastom“ je delo sa najviše BAFTA nagrada ove godine – dobio je četiri priznanja, a pored glavne ženske uloge osvojeni su trofeji i za muziku, dizajn kostima i šminku.
Braća Džoel i Itan Koen trijumfovali su u kategoriji najboljeg reditelja, za „Nema zemlje za starce“, najbolji sporedni glumci su Tilda Svinton („Majkl Klejton“) i Havijer Bardem („Nema zemlje za starce“), dok je Šia Labuf dobio „Orange“ nagradu za zvezdu u usponu, a nagradu BAFTA udruženja dobio je ser Antoni Hopkins.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari